fbpx
Начало » Бакалавър » Очаква се 50% от децата да се върнат в детските градини

Очаква се 50% от децата да се върнат в детските градини

  • bobi
  • 20 май 2020
  •  Коментарите са изключени за Очаква се 50% от децата да се върнат в детските градини
„Трябва да сме предпазливи с детските градини. Ако може, нека децата да останат вкъщи. Все още има риск от бърза вторична вълна, затова трябва да бъдем много внимателни. По решение на детските градини или на общината от 22 май най-късно до 1 юни всички детски градини трябва да са отворени. По-голямата част ще отворят на 26 май, когато е първият работен ден след празниците“. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
По думите му анкета на Министерството на образованието и науката е показала, че 39% от родителите искат децата им да се върнат веднага в детските градини. „Други 30% казват – когато ни препоръчат специалистите. Ние препоръчваме, само ако няма друга възможност, тогава да се върнат децата. Очакваме около 50% от децата да се върнат в детските градини, в големите градове може би ще е по-висок процента. По принцип летните месеци имаме спад до 50 на сто в посещаемостта“, уточни министърът.
„Ще приложим всички разумни мерки. Само първия ден ще се мери температурата на детето на влизане, оттам нататък ще разчитаме на родителите. След първия ден на входа ще има т.нар. филтър и ще се мери температурата само на деца със симптоми. Ако детето е болно, ще се връща, но нека не забравяме, че сега идва сезонът на алергиите и е възможно детето да има симптоми, а да не е болно. Ако дете даде положителен тест за коронавирус, всички в градината ще се изследват. В такъв случай протоколът е като при шарка. Няма да се затваря градината, освен ако не се открият и други заразени, по-скоро ще се затваря групата. В правилата, които утре ще публикуваме, пише да се спазва дистанция между родителите и учителите, но не и вътре в групата, защото това на практика няма как да стане между децата“, поясни министър Вълчев.Според него няма комплекс от мерки, който да гарантира пълна защита. “Има страх и в персонала, във всеки има страх, особено при хората на по-висока възраст, нека не забравяме, че такава е спецификата на вируса. Който се страхува може да пусне молба за отпуск. Надявам се детските градини да подходят с разбиране, те трябва да намерят баланса, което е трудно“, допълни Красимир Вълчев.
„Постепенно либерализираме мерките и отварянето на занималните може би ще бъде следващата стъпка. Надявам се от 1 юни те да бъдат отворени. Предвиждаме системата на образованието да предложи повече безплатни такива дейности. Това ще е нашият жест на солидарност към родителите, които са изчерпали отпуските си“, каза още той.
„Въпреки че започнахме да либерализираме мерките, опасността не е отминала. Епидемията още е факт и ние трябва да бъдем максимално предпазливи. В обсъждането дали да върнем учениците в клас, грижата за здравето надделя. В ресторант и мол не е задължително да се ходи, но в училище е задължително“, заяви министър Вълчев в отговор на обвиненията, че въпросните обекти са били отворени, а училищата не. “През този период учениците не са останали без образователен процес и образователна среда. Те все пак ще се върнат за образователни практики, през следващия месец може би ще има и дейности по интерес“, добави той.
„Всяка година има ученици, които повтарят класа. Данните сочат, че по време на извънредното положение с 1-2% въобще не се е работело. Имаме 10-15% деца, които много трудно ангажираме с образование, защото при тях в много случаи има липса на ангажирани родители. За тях избрахме варианта диференцирано доучване. Тези дейности ще се провеждат през юни и юли, предимно на открито. Колкото можем, ще компенсираме дефицитите им. При дистанционното обучение много голяма част от децата – до 65-70%, учиха ефективно“, каза министърът на образованието и науката.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top