fbpx
Начало » България » Очаква се МОН да одобри наръчник за родители за обучение в електронна среда

Очаква се МОН да одобри наръчник за родители за обучение в електронна среда

  • bobi
  • 10 мар. 2021
  •  Коментарите са изключени за Очаква се МОН да одобри наръчник за родители за обучение в електронна среда
CDL

Наясно ли са родителите как да подкрепят децата си по време на онлайн обучението?

Екип на Педагогическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ е разработил наръчник, който предстои да бъде одобрен от Министерството на образованието и науката, предаде БНР. Родителите ще разполагат с него и в електронен формат.

Ръководството за подпомагане на родителите е структурирано след преглед на подобни издания в други страни и на други континенти, обясни в предаването „Хоризонт до обед“ проф. д-р Галин Цоков, директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти.

Отделено е място на онлайн безопасността, защитата на личното пространство и етикета в мрежата като важен елемент от обучението в домашна среда. Засегнати са въпросите за взаимоотношенията между родители и деца, както и между родители и учители в рамките на дистанционното обучение.

Към родителите се отправят конкретни препоръки според възрастта и етапа на обучение на техните деца – от детската градина до гимназиалната степен, уточни проф. Цоков.

„Ние тръгнахме от едно доста сериозно емпирично изследване на проблемите, свързани с дистанционното обучение. То обхвана над 10 200 респондента, над 8 600 родителя, над 1 600 учителя. То даде интересни данни по отношение на основните проблеми и основните положителни страни. Около 69% от родителите активно се ангажират при подпомагане на обучението на децата си вкъщи. Горе-долу такъв е процентът в други изследвания, които определят семейната ангажираност и при традиционното обучение – 70% от родителите са ангажирани, около 30% от родителите са неангажирани достатъчно.“

Родителите отделят средно около 2 часа на ден, за да подпомагат децата си при тяхното обучение от разстояние. За началния етап на обучение това време е около 3 часа, а в гимназиалния етап рязко намалява, сочат данните.

Как да се организира пространството у дома и къде е добре да учат децата? „Създаване на определен ред, порядък на ежедневието, което е невъзможно без оформяне на ефективно работно пространство в рамките на дома“, препоръчва проф. Галин Цоков.

С дискретно наблюдение родителят трябва да следи дали детето спазва реда и графика на учебните занятия, е записано още в наръчника.

„Родителите трябва много активно да контактуват с децата – сутрин, преди началото на учебните часове, да дискутират какво предстои, какви основни задачи има през съответния ден. Следобед, вечерта също да се дискутира какво има като резултати.“. Част от препоръките са насочени към родителите на деца със специални образователни потребности.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top