fbpx
Начало » България » Очаква се малките ученици да се върнат в клас от 8 ноември

Очаква се малките ученици да се върнат в клас от 8 ноември

  • bobi
  • 03 ное. 2021
  •  Коментарите са изключени за Очаква се малките ученици да се върнат в клас от 8 ноември

Здравното министерство е избрало два доставчика на тестове за учениците от 1 до 4 клас. Това съобщи в интервю за „Дневник“ министърът Стойчо Кацаров.

Първоначално договореното количество е 400 хил. теста, които по думите му ще стигнат поне за няколко седмици, а впоследствие ще се обявят нови поръчки. Тестовете ще бъдат правени единствено под формата на плюене на децата в торбичка, без да се бърка в устата им, и при негативен резултат те ще могат да учат присъствено от 8 ноември.

„По-големите ученици в общини със заболеваемост над 500 на 100 хил. души за 14 дни (досега заявката беше, че ще е за тези със заболеваемост над 750 – бел. ред.) също ще могат да се върнат в клас при направен тест“, съобщи Кацаров, който ще подпише днес заповедта.

Поръчката за тестовете, предназначени за тях, ще бъде направена „през следващите седмици“. На учителите пък ще бъде изискван сертификат за COVID-19 за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест, като изследванията и за тях ще бъдат безплатни и ще се правят на място в училище. Към тази седмица заболеваемостта в почти цялата страна пък е над предела от 500 на 100 хил. души на двуседмична база.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top