fbpx
Начало » България » Очаквам 15-20% от учителите да се ваксинират до края на месеца

Очаквам 15-20% от учителите да се ваксинират до края на месеца

  • bobi
  • 07 ян. 2021
  •  Коментарите са изключени за Очаквам 15-20% от учителите да се ваксинират до края на месеца

„Доста са разнопосочни мненията на учителите и в София по въпроса дали да се поставят ваксината срещу Covid – 19, има голяма противоположност на желанието“, коментира в предаването „Преди всички“ Диян Стаматов, директор на 119 СОУ в столицата и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, по повод това, че утре изтича срокът учителите да заявят желание за ваксиниране.

„От 120 души преподавателски състав в моето училище желание да се ваксинират са изразили досега 16 човека, което е малко под 10 на сто. Интересното е, че когато непедагогическият персонал нямаха възможност да се ваксинират, имаха голямо желание да го направят, а когато получиха тази възможност, нито един от тях не се записа. Различни са причините са различни – че имат заболявания, че искат да изчакат, че нямат достатъчно информация“, обясни още Стаматов.

Но по думите му педагогическият състав е много важно да се ваксинира, защото обществото разчита на тях – и те е редно да се ваксинират точно сега след медиците и фармацевтите, защото ние сме хората, които трябва да дадем положителния пример.

Аз преболедувах, но аз ще се ваксинирам още сега, аз съм в постоянна комуникация с много хора, искам да работя спокойно, за да излезем от тази ситуация“, посочи той и допълни:

Повече от 15 – 20 на сто очаквам да се ваксинират при първата вълна не по-късно от края на месеца. Но притеснителното е, че втората ваксина ще е доста по-късно, което ще ни създаде организационен проблем, затова е добре сега да се ваксинират като първа доза, за да не се забавят нещата“.

Според него няма проблем с тръгването на учениците до 4 клас в час. За големите ученици е добре да се изчака първата вълна на ваксиниране на учителите, за да създаде известно спокойствие при тях, защото при учителите в горните класове има много голямо притеснение и ако ваксинирането се случи в края на този месец, съвсем спокойно от началото на февруари могат да се върнат в училище и горните класове – от началото на втория срок – 5, 7, 12 клас поетапно, за да няма струпване, стъпаловидно, после връщане пак дистанционно за кратък период на време“.

„Комуникацията ни с МОН е изключително ползотворна по тези трудни теми и ги решаваме съвместно с през цялото време на пандемията“, поясни още Стаматов.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top