fbpx
Начало » България » Очакваме реални промени от актуализацията на Закона за предучилищното и училищно образование

Очакваме реални промени от актуализацията на Закона за предучилищното и училищно образование

  • bobi
  • 26 ян. 2022
  •  Коментарите са изключени за Очакваме реални промени от актуализацията на Закона за предучилищното и училищно образование

Националната мрежа за децата (НМД), която обединява близо 140 организации, приветства актуализацията на Закона за предучилищното и училищно образование, чийто проект бе обсъждан още през миналото лято, но бе внесен в Министерския съвет на 31 декември. По този начин ще започне деполитизация на системата на средното образование. В същото време промените не бива да се правят „на парче“, а в контекста на цялостен анализ на нуждите от такива в закона. Това отбеляза в студиото на Радио София Ванина Кирова, директор „Политики за децата“ в НМД.

Тя припомни, че законът е прием през 2015 г., а е в сила от 1 август 2016-а.

От НМД настояват за ефективен контрол и оценка върху подбора и работата на педагогическите кадри.

Политическите назначения влошават качеството на образованието. Заслужава си да се положат усилия за прозрачност и ясни критерии при избирането на кадри, особено на ръководни длъжности – лидери, с качества и визия за управление, допълни Кирова:

„В момента на практика нямаме реален стандарт за инспектиране и измерване на качеството в образованието, което се предлага. Външното оценяване в 7-и и 12-и клас много условно дават представа за знания и компетентности на учениците.“

От НМД смятат, че в закона трябва да се предвиди адекватен механизъм за контрола на изпълнението за гарантиране на исканите промени.

Колкото до изместване на началото на учебната година – това трябва широко да се обсъди, и то не в условия на пандемия.

Законопроектът е приет в образователната комисия на парламента. Този петък (28 януари) трябва да се разгледа като цяло в пленарната зала от всичките 240 народни представители.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top