fbpx
Начало » България » Официално: Отварят детските градини на 22 май

Официално: Отварят детските градини на 22 май

  • bobi
  • 19 май 2020
  •  Коментарите са изключени за Официално: Отварят детските градини на 22 май

Официално: Отварят детските градини на 22 май. Това стана ясно от брифинга на министрите на образованието и здравеопазването Красимир Вълчев и Кирил Ананиев.

„Откриването на дейността на детските градини и ясли ще стане при строго спазване на санитарно хигиенните изисквания, противоепидемичните мерки и осигуряване на безопасна и здравословна среда за децата.“, заяви министър Кирил Ананиев.

При постъпването в първия ден на детските градини и ясли ще се измерва температурата на всяко дете с нормален живачен термометър, тъй като дистанционните термометри не дават точна оценка на температурата.

В същото време, родителите ще подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с което те ще декларират, че са запознати с всички мерки, които се предприемат и че те доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в детската градина.

Предприети са и други мерки, които да гарантират социалната дистанция между отделните групи, учителите и персонала и родителите.

Министър Вълчев апелира към родителите, ако могат децата да останат вкъщи. 38% от родителите са готови да си пуснат децата на детска градина, според направено проучване. Посещението няма да е задължително, уточни министърът. Няма да се изискват бележки по Наредба №3.

Общините ще взимат решение кога да отворят детските градини до 1 юни. Очаква се по-голямата част да отворят през следващата седмица. Предполага се, че групите да са от по 10-11 деца, в големите градове – между 12 и 18 деца в група. Очаква се този брой да намалява. Около 75% от детските градини са работили що-годе интензивно в електронна среда. Не може да има дистанция вътре в групите, каза министърът. Ще се предприемат мерки за дистанция между групите. Учителите ще бъдат с предпазни средства. Всяка седмица ще се провежда проучване за това, колко деца ще посещават детските градини, за да се създадат необходимите условия.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top