fbpx
Начало » България » Официалният правописен речник на българския език – онлайн догодина

Официалният правописен речник на българския език – онлайн догодина

  • bobi
  • 06 ное. 2023
  •  Коментарите са изключени за Официалният правописен речник на българския език – онлайн догодина

През май догодина официалният правописен речник на българския език на БАН ще бъде достъпен в онлайн вариант.

Дигиталният речник се изготвя по поръчка на МОН. Новата платформа „Берон“ ще съдържа модули за правопис, правоговор и граматика.

Работата по речника върви в срок. Проектът се изпълнява от 2022 г. По него работят езиковеди от Института за български език, участват и специалисти от Института по информационни и комуникационни технологии.

„Днес хората търсят информация предимно в интернет. В плавното преминаване от хартията към електронното издание на речника, трансформирането на информацията в дигитална среда се оказа едно от предизвикателствата при изпълнение на нашия проект. Остава въпросът как да бъде структурирана информацията в дигитална среда„, коментира пред БНР доц. Татяна Александрова от секцията за съвременен български език в Института за български език.

Достъпът до платформата ще е напълно безплатен.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Освен официалния правописен речник, са разработени и допълнителни ресурси, които се основават на случаи от езиковата практика и най-честите грешки в нея.

Предвидено е съдържанието на речника да се обогатява периодично, като така ще се преодолеят ограниченията на хартиеното издание, уточни доц. Александрова.

Новите лексикални единици ще бъдат ясно сигнализирани при търсене и ще се знае кога са включени.“

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top