fbpx
Начало » България » От 75-то училище в София ще учат над 100 деца лятото

От 75-то училище в София ще учат над 100 деца лятото

  • bobi
  • 12 юни 2020
  •  Коментарите са изключени за От 75-то училище в София ще учат над 100 деца лятото

Очаква се около 40 хил. ученици, които не са се обучавали дистанционно, да учат допълнително през лятната ваканция. Общо учениците в България са около 730 хиляди.

Обучението вече започна, а заради COVID-19 беше препоръчано занятията да се провеждат на открито при възможност. В столичното 75-о училище в квартал „Факултета“ над 100 деца влязоха отново в класните стаи.

Единайсет деца от 1 „в“ клас на 75-о училище в столичния квартал „Факултета“ са отново на училище. Те не са успели да се включат пълноценно в дистанционното обучение.

-Какъв беше проблемът – интернет ли няма, телефон ли, компютър ли няма вкъщи?

Василена – 1 клас: Интернетът беше много слаб.

Диляна – 1 клас: Интернет нямаше.

Елена Иванчева – начален учител: Интернетът в квартала, доставчикът, който е, не осигурява достатъчно качествена връзка и онлайн платформата ZOOM не може да се активира.

Другата причина е социална – много деца нямат устройства.

Лава Коцева – директор на 75-то ОУ: Имат един телефон на семейство, родителят, когато е на работа, те не могат да го ползват. Ние имаме 1000 ученици в училище, около 250 деца може въобще да не са се включили в дистанционното обучение.

Затова сега празнините се попълват. Попълват се и социалните контакти.

-Доволен ли си, че си тук през лятото да учиш?

Митко – 3 клас: Да, може да се виждаме с приятели, да си играя с тях.

Емануела – 3 клас: Тука е по-добре, отколкото вкъщи.

Общо над 100 деца от първи до трети клас в момента са в клас. Училището се дезинфекцира редовно, мери се температурата на децата, родители вътре не се допускат. Министерството препоръча, ако е възможно, занятията да се провеждат навън.

Тук обещават, когато времето се оправи и спре да вали дъжд, да изнесат шатри на двора и да провеждат обучението на открито.

Учи се български език, математика и Околен свят. От следващата седмица ще се включат и децата от четвърти до седми клас.

-Колко ще продължи това обучение?

Галина Тимова – зам.-директор на 75 ОУ: То е зададено до края на тази учебна година, което значи до 14 септември 2020, цяло лято.

Когато учителите излязат в отпуск, ще ги заместят преподаватели от „Заедно в час“. Има обаче и един голям процент ученици, които не са се обучавали дистанционно, но няма да дойдат и сега в училище. Тук казват, че те или гледат възрастни роднини, или малки братя или сестри, или ровят по кофите. За съжаление това е решението на родителите им.

Източник: https://bntnews.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top