fbpx
Начало » България » От 13 до 15 юли е записването в гимназиите след І класиране

От 13 до 15 юли е записването в гимназиите след І класиране

  • bobi
  • 12 юли 2022
  •  Коментарите са изключени за От 13 до 15 юли е записването в гимназиите след І класиране

От Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град напомнят на кандидат-гимназистите и на техните родители, че резултатите от първия етап на класирането в гимназиите след седми клас трябва да се проверят в профила на ученика, на сайта: https://infopriem.mon.bg. Ако няма посочена паралелка, ученикът не е класиран и продължава автоматично да участва във втория етап на класирането, като не е необходимо да се подава заявление.

От Министерството на образованието и науката информираха вчера за първото класиране на учениците след седми клас в гимназиите, като Софийската математическа гимназия (СМГ) отново е с най-висок минимален бал за кандидатстване след седми клас в столицата – 485,750 точки от максимум 500. От СМГ са и петимата пълни отличници на изпитите от националното външно оценяване,

Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, се записват в училището, в което са приети, информират от РУО в София-град. Училищата ще приемат документи за записване на 13, 14 и 15 юли – от 8:00 до 18:00 часа. Ако ученик не се яви, мястото му не се запазва и се обявява като свободно за втория етап на класирането.

Учениците, които са класирани по второ или следващо желание и не са удовлетворени от класирането си на първия етап, следва да подадат в училището, в което са класирани, заявление за участие във втория етап на класирането в същия срок. Желанията не се пренареждат и кандидатът може да се класира на втория етап само на по-предно свое желание или на това, на което е приет на първото класиране.

Съгласно чл. 72 от Наредба 10 от 1 септември 2016 г. на министъра на образованието и науката за организацията на дейностите в училищното образование, класираните ученици се записват в осми клас в съответното училище, като подават следните документи: заявление до директора; оригинал на свидетелството за основно образование; оригинал на медицинското свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика – за кандидатстващите по специалност от професия в професионални гимназии и в професионални паралелки в профилирани гимназии, в обединени и средни училища, както и за профила „Спорт“.

В сайта на РУО в София-град е публикувано заявлението за участие във втория етап на класирането в гимназиите, както и справка за минималния и максималния бал по паралелки в РУО в София-град към 11 юли 2022 г.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top