fbpx
Начало » България » От Синдикат „Образование“ искат 5% ДДС за учебници и 7% за книги

От Синдикат „Образование“ искат 5% ДДС за учебници и 7% за книги

  • bobi
  • 22 май 2020
  •  Коментарите са изключени за От Синдикат „Образование“ искат 5% ДДС за учебници и 7% за книги

Намаляване на ДДС-то за едни от най-пострадалите сектори в България е една от водещите теми в България. Към момента депутатите обсъждат дали може да се намали ДДС-то на някои отрасли или не.

По тази тема се включиха и синдикат „Образование, които предлагат на финансовото министерство и правителството да се формира временна диференцирана ставка ДДС от 5% за учебници и 7% за книги.

Друго важно стратегическо решение е да се намали ДДС-то в размер на 9% за куклени театри и детски представления.

Според сидникат „Образование“ в момента България и Дания са държавите в ЕС с най-малко диференциации по ДДС. Данъчните облекчения могат да бъдат 21 категории и те показват различните приоритети в управлението на държавите. Логично е при ясно дефинирания приоритет образование да се започне с временно намаление на ДДС за някои образователни дейности, отбелязват от синдиката.

Те настояват и за отмяната на такса смет за образователните институции.

Друго, което се предлага, е да се приложи диференцирана ставка на ДДС по отношение на образователни и културни дейности, които са фундаментално важни за възраждане на българската просвета и култура.

От Синдикат „Образование“ напомнят, че правят регулярни анализи на финансирането на образователната система в България, сравнявайки това финансиране с европейските образователни системи.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top