fbpx
Начало » България » От началото на учебната година се положиха максимални грижи за обхвата на украинските деца в образователната ни система

От началото на учебната година се положиха максимални грижи за обхвата на украинските деца в образователната ни система

  • bobi
  • 10 ное. 2022
  •  Коментарите са изключени за От началото на учебната година се положиха максимални грижи за обхвата на украинските деца в образователната ни система

От началото на учебната година се положиха максималните грижи за обхвата на украинските деца в образователната ни система и днес имаше конференция, която е за приобщаването към образованието и една от темите ѝ беше свързана с децата от Украйна. Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов в отговор на актуален въпрос за обучението и оценяването на украинските деца в българските училища, който му беше зададен на заседанието на Комисията по образованието и науката в Народното събрание.

Основните затруднения с украинските деца бяха концентрирани във Варна и Бургас, отбеляза образователният министър и уточни, че на място е разговарял с началниците на Регионалните управления на образованието в двата града. „Ще ви дам точна справка колко са украинските деца, къде са записани, като в някои от областите беше преценено те да бъдат обгрижени, въпреки броят на учениците в паралелките, за да могат да се присъединят към нашата образователна система“, обясни на депутатите от образователната комисия министър Пенов.

Той заяви, че имало проблем, свързан с ваксинацията и с ваксинационния календар на украинските деца, който е обсъждан заедно с Министерството на здравеопазването, защото техният ваксинационен календар не съвпада с нашия календар.

„Голяма част от украинските деца се обучават и онлайн, и те не посещават български училища. Но от гледна точка на учители, които да се занимават с тях и да им осигуряват познания по български език, за да се интегрират в часовете, мисля, че такава обезпеченост им беше осигурена“, каза министър Сашо Пенов. Той добави, че този проблем и днес е обсъждан в Министерския съвет, защото сега продължават мерките за закрила на децата от Украйна, но и на всички други деца, които са с такъв статут. „При евентуални премествания, ние ще имаме сега ангажименти, защото, ако досега украинските деца са били предимно в хотели, а ще отидат на други места, ще трябва да им осигурим възможностите за обучение в училищата, които са най-близки до тях“, каза министър Пенов.

Той отново увери депутатите от Комисията по образованието и науката, че ще им предостави информация в колко училища и къде в България има украински деца, и колко е техният брой.

От Министерството на образованието и науката сме изпратили две указания за приемането на украинските деца, но предстои да се определи как ще бъдат оценявани във връзка с текущото им обучение, за да се преценят техните възможности, обясни образователният министър, цитиран от БТА.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top