fbpx
Начало » България » От МОН с отговор кои деца ще бъдат тествани с антигенни тестове

От МОН с отговор кои деца ще бъдат тествани с антигенни тестове

  • bobi
  • 11 февр. 2021
  •  Коментарите са изключени за От МОН с отговор кои деца ще бъдат тествани с антигенни тестове

20% от родителите, участвали в проучването за това дали децата им да бъдат тествани с антигенен тест, са дали положителен отговор, това заяви директорът на Дирекция в МОН Пенка Иванова.

На вчерашната среща с министъра на здравеопазването и министъра на образованието представителите на родителските организации споделиха, че опасенията им са във връзка с това кои трябва да бъдат тествани и кои ще бъдат тествани, кой и къде ще извърши тестването, както и кой и къде ще получи резултатите и за какво ще се използват те.

Пенка Иванова обясни, че идеята е да се направи моментна снимка на заболеваемостта в училищата, след частичното връщане на учениците в класните стаи. Изследването цели още да бъде осигурена една по-безопасна и здравословна среда в училище.

В тестването ще участват ученици от 1. до 12. клас. Иванова беше категорична, че информацията за резултатите от тестовете ще стигне единствено и само до родителите на детето. Ако са необходими последващи действия, тогава ще бъде уведомен и класният ръководител, а също и директорът с цел да се карантинира паралелка и да се направят изследвания на контактни лица.

Изследванията ще се правят само от медицински специалисти, каза тя и допълни, че на този етап няма да се правят изследвания за антитела.

Пенка Иванова обясни още, че провеждането на антигенни тестове би позволило да не се затварят цели училища и преминаването отново на онлайн обучение. Важно е да се създаде спокойна атмосфера в училище, за да приключи успешно учебната година.

Около 30% от учителите са си направили антигенни тестове. Прилагането на антигенен тест е доброволно както за децата, така и за учителите, подчерта тя.

Националното външно оценяване ще се проведе и за 4. и 10. клас в заложените срокове, при всички необходими мерки за неразпространение на вируса, каза още тя.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top