fbpx
Начало » България » От есента ще са достъпни помагала за всички ученици, за които българският език не е майчин

От есента ще са достъпни помагала за всички ученици, за които българският език не е майчин

  • bobi
  • 10 авг. 2021
  •  Коментарите са изключени за От есента ще са достъпни помагала за всички ученици, за които българският език не е майчин

„В момента се в процес на финализиране на специализиран Буквар за ученици и съпътстваща книга за учители, както и Наръчник за интегрирана езикова подкрепа, които ще се ползват в случаите, когато българският език не е майчин“, каза в „Преди всички“ Огнян Исаев, програмен директор в Тръст за социална алтернатива“ за това има ли най-после шанс да се заговори за учебни помагала за деца, за които българския език не е майчин език.

Проектът се казва „Разбираш ли езика на училището“.

Започна и кампания по проблема на три неправителствени организации – фондация „Тръст за социална алтернатива“, програмата „Заедно в час“ и Сдружение „Едюкарт“ .

„От есента тези нови учебници ще са достъпни безплатно през платформата „Преподаваме. БГ“.

Този проблем засяга над 20 на сто от децата на България, знаем това от изказавания на представители на Министерство на образованието, но в България официални данни не се събират за двуезични деца. Тези деца нямат такива помагала и в предучилщтната подготовка. Тези деца са изключително затрудени, когато постъпят в училище“, каза още Исаев.

По думите му това е една от основните причини за изоставането им в училище. Огнян Исаев посочи, че разбработват и такава подкрепа и по математика. По думите му ще проведат разговори с МОН за подготовка на учителите за работят с тези материали, да могат те да ги използват в своето преподаване.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top