fbpx
Начало » България » От догодина за вход в гимназия ще важат оценките от цялата прогимназия

От догодина за вход в гимназия ще важат оценките от цялата прогимназия

  • bobi
  • 03 ян. 2018
  •  Коментарите са изключени за От догодина за вход в гимназия ще важат оценките от цялата прогимназия

Годишните оценки по всеки учебен предмет при завършване на основно образование ще се вписват като среден резултат от бележките от цялата прогимназия – пети, шести и седми клас. Това става ясно от промени в Наредба 11 за оценяване на резултатите от обучението на учениците. Така на практика за вход в гимназия вече ще важат оценките от цялата прогимназия, а не както досега само от седми клас. Например ако дадена гимназия определи като балообразуваща оценката по български език, ще се вземе предвид средният успех по предмета от пети, шести и седми клас. Промените влизат в сила от следващата 2018-2019 учебна година и първите засегнати ще бъдат сегашните шестокласници.

Нововъведението е в синхрон с новите учебни програми които миналата година обхванаха учениците от 1-ви и 5-и клас, а от тази и във 2-ри, 6-и и 8-и клас. За настоящите седмокласници правилата остават същите, като за балообразуваща ще се използва само оценката от последната година в прогимназията. Според директорката на 31-во СУЧЕМ, Надежда Николчева новият подход е по-справедлив и мотивиращ за учениците. Тя обясни, че по този начин няма да се пренебрегнат постиженията на децата от пети и шести клас, ако например те са били по-високи от тези в последната година на прогимназията. Кои да бъдат балообразуващите предмети за вход в гимназия, се решава индивидуално от педагогическия съвет на училището. Така в едно училище могат да приемат с оценки по физика, в друго – по химия, в трето – по български език и математика. По този начин учениците ще се стимулират да учат по всички предмети, коментира още Николчева. Също така ако на даден ученик му вървят предмети като физика и биология, а не е толкова силен по традиционните математика и български, това може също да му послужи при кандидатстване за гимназия.

Тазгодишните седмокласници ще трябва да наблегнат на 11 произведения на БГ класици в подготовката си за националното външно оценяване по български език и литература догодина. Това става ясно от проект за учебно-изпитната програма на т.нар. малки матури, публикуван на сайта на образователното министерство за обществено обсъждане. В конспекта влизат „На прощаване“ на Христо Ботев, Вазовите „Една българка“, „Немили-недраги“, „Опълченците на Шипка“ и „Българският език“. Седмокласниците ще трябва да обърнат внимание и на откъса „Ниагара!…“ от „До Чикаго и назад“ на Алеко Константинов и на „Бай Ганьо у Иречека“ из „Бай Ганьо“. В конспекта влизат още „Неразделни” на Пенчо Славейков, „Заточеници“ на Пейо Яворов, „По жътва“ от Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков. Изпитът от националното външно оценяване е писмен, като форматът остава като миналогодишния. Седмокласниците ще имат тест, разделен на два модула, с максимален резултат 100 точки.

Източник: www.monitor.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top