fbpx
Начало » България » От днес се подават заявления за участие в първия етап на класирането за гимназии след 7 клас

От днес се подават заявления за участие в първия етап на класирането за гимназии след 7 клас

  • bobi
  • 05 юли 2021
  •  Коментарите са изключени за От днес се подават заявления за участие в първия етап на класирането за гимназии след 7 клас

От днес до 7 юли се подават заявления от учениците след завършен седми клас за участие в първия етап на класирането в училищата с прием по реда на Наредба номер 10 на министъра на образованието и науката за организацията на дейностите в училищното образование. Това информират от Регионалното управление на образованието /РУО/ в София-град родителите и учениците, завършили седми клас, на които им предстои кандидатстване в гимназиите от осми клас.

Подаването на заявление за участие в първия и третия етап на класирането ще бъде само по електронен път. Това може да стане: без чуждо съдействие – от всяко електронно устройство с достъп до интернет, по което и да е време на денонощието; със съдействието на училището, в което ученикът завършва седми клас, през профила на ученика в рамките на работния ден; със съдействието на друго училище – т. нар. училище-гнездо, определено от началника на РУО в София-град, в рамките на работния ден.

Всеки ученик има персонален профил в електронната платформа – https://priem.mon.bg. Учениците имат и индивидуален код за достъп.

От РУО информират седмокласниците и техните родители, че за кандидатстването в професионалните паралелки е необходимо и медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика.

Цялата необходима информация относно оценките ще бъде отразена по служебен път преди да се пристъпи към балообразуването и класирането.

Съгласно чл. 63, ал. 2 от Наредба номер 10, учениците, които кандидатстват за профила „Физическо възпитание и спорт“, подават в училището следните документи за участие в приема: заявление за участие в класирането по образец на училището; копие на свидетелството за завършено основно образование; копие на медицинското свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика; служебната бележка, издадена от съответната спортна федерация, която удостоверява, че ученикът е класиран за участие в олимпийски игри, или е на призово място от световно, европейско, балканско или държавно спортно първенство.

Паралелки с профила „Физическо възпитание и спорт“ има в 28-мо Средно училище „Алеко Константинов“ и в 132-ро Средно училище „Ваня Войнова“, информират от РУО в София-град и пожелават успех на учениците, завършили седми клас, при участието им класирането в гимназиите от осми клас.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top