fbpx
Начало » Бакалавър » Отпускат 29,4 мил. лева допълнително за ремонт на студентските общежития

Отпускат 29,4 мил. лева допълнително за ремонт на студентските общежития

  • bobi
  • 26 ное. 2018
  •  Коментарите са изключени за Отпускат 29,4 мил. лева допълнително за ремонт на студентските общежития

Парламентът ще гласува допълнителни 29,4 мил. лева за ремонти на студентските общежития в страната. Това беше обсъдено между първо и второ четене в бюджетната комисия в Народното събрание. Средствата удовлетворяват до голяма степен искането, което Националното представителство на студентските съвети постави пред управляващите през последните две години.

Всяка година, преди началото на учебните занятия, общежитията и тяхното лошо състояние са обект на дискусии и коментари от обществеността, медиите и  цялото студентско съсловие.

Истината е, че целеви средства за ремонти държавата не е отпускала от 2008 година. Част от студентските общежития в страната не са ремонтирани още от тяхното построяване. Дългата експлоатация и амортизация е довела до това, че голяма част от помещенията са негодни за живеене и студентите са принудени да живеят в срамни битови условия.

Тези факти пораждат недоволство сред студентите, които нямат възможност да вложат лични средства за ремонтни дейности, за да ги приведат в нормален вид за живеене. Не отричаме наличието на обновени общежития с много добри условия за живот, но броят им е прекалено малък в сравнение с броя на неподдържаните и разрушени общежития в страната, коментира председателят на НПСС – г-жа Яна Вангелова на проведената среща министъра на образованието в Шуменски университет, състояла се в края на миналата седмица.

В НПСС от началото на учебната година са пристигнали множество оплаквания и снимки за състоянието на студентските общежития. От НПСС не веднъж са сигнализирали за ситуацията и необходимостта от ремонти в много от студентските общежития. Има и множество препоръки от различни институции за затваряне на студентски блокове поради опасност от срутване. Такива блокове има в градове, в които има недостиг на общежития и това създава проблем за настаняването на студентите в града – София, Пловдив, Варна, Благоевград, Велико Търново.

От организацията изказват задоволство, че депутатите са взели под внимание експертните становища, срещи, лобиране, обсъждания и дискусии, които Национално представителство на студентските съвети в Република България е провело в тази насока.

Заложената корекция на бюджета с отпускане на 29,4 млн. лв. за ремонти на общежития, която са заложили между първо и второ четене в Народното събрание, удовлетворяват до голяма степен исканията на студентската общност, коментира председателят на НПСС – Яна Вангелова.

Знаем, че тази сума не е достатъчна, но смятаме, че е една стъпка в правилната посока и се надяваме народните представители да я подкрепят в Пленарна зала при гласуването на бюджета.

Благодарим на всички наши партньори, които застанаха зад нашите искания. На Красимир Вълчев – Министър на образованието и науката, който подкрепи исканията ни за предоставяне на допълнителни средства, което сподели на няколкото срещи с представители на Ръководството, както и по време на дискусията на последното Общо събрание в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”, коментира още г-жа Вангелова.

От ръководството изказват благодарност и на Синдикат „Висше образование“ към КНСБ, който подкрепи НПСС в исканията за предоставяне на целеви средства. Представителите на студентската общност се надяват, че средствата ще създадат подобряване на условията за живеене на голяма част от студентите, като от организацията ще продължат да отстояват позицията за цялостна политика и отпускане на средства за поддръжка и ремонти в студентските общежития.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top