fbpx
Начало » България » Отлично представяне на матурите за СМГ

Отлично представяне на матурите за СМГ

  • bobi
  • 27 юни 2023
  •  Коментарите са изключени за Отлично представяне на матурите за СМГ

Историята на Софийската математическа гимназия започва още през 1879-та година, когато по настояване на министъра на просветата се създава първото средно девическо училище в България. Това е т.нар. Женска учителска семинария. През 1880 училището става шестокласно и вече се нарича Девическа гимназия.

През годините училището се променя няколко пъти, докато чак 1971-ва година гимназията променя статуса си за последно и вече е Софийска математическа гимназия.

Всяка година едни от най-добрите ученици на България завършват там, а традицията повелява достойно изпращане на зрелостниците с реч от директорът на СМГ – д-р Антоан Тонев.

И тази година директорът не спести суперлативите към учениците си, но и директните факти, с които гимназията се гордее.

Д-р Антоан Тонев сподели на пламенната си реч, че учениците от Софийска математичекса гимназия – Випуск 2023 са се представили отлично на държавните зрелостни изпити. Средният резултат по БЕЛ на СМГ е 81.10т., като за сравнение на София е 57.81т., а на България – 50.15т.

Статистиката показва, че СМГ има общо 44 пълни отлични оценки (6.00), а двама ученици имат отличен 6.00 и на двете матури, на които са се явили.

Учениците от СМГ имат цели 30 точки по-висок среден резултат от този на национално ниво.

След тези статистики директор Тонев сподели, че е изключително горд с постигнатото от всички ученици и учители. И разбира се напомни, че въпреки сложната обстановка, духът на училището е успял да се мобилизира и отново да покажат най-доброто от себе си.

И тъй като СМГ се слави с най-добрите математици в България, а и по света, разбира се, че математиката е била най-силният предмет на учениците на матурите, като средният резултат е 77.26 точки на задължителната матура по ПП, докато за София този резултат е 64.90 точки, а за България – 57.44 точки.

Общата статистика е, че има цели 32 ученици с отличен (6.00) на матурата и общо 57 отличници на задължителната матура по математика. Има и цели 7 ученици, които са постигнали 100 точки на матурата по математика.

След тези факти, д-р Антоан Тонев не пропусна да сподели и други факти за матурите, които са извън математиката, а те са, че има отлични резултатите и на всички други ДЗИ-та. Най-висок среден резултат учениците от СМГ са постигнали на ДЗИ по информатика – 95.50 т., като това се дължи на представянето на един ученик.

За финал директор Тонев напомни на завършващите, че те винаги ще бъдат част от СМГ и че годините прекарани в училище ще даде отражение и върху това какви личности са и какви ще бъдат.

Зрелостниците от випуск 2023 на СМГ продължават образованието си в престижни учебни заведения като University of Cambridge, Harvard, MIT, KAIST, Bocconi, DELFT, University of Eindhoven и други

Пожелаваме успех на всички завършили ученици на СМГ. Нека изберат най-правилният за тях университет… и попътен вятър!

  • Снимка 112в клас, за последен път в класната стая с класния си ръководител г-н Ангел Ангелов, преподавател по математика и бивш възпитаник на СМГ
  • Снимка 2Директорът г-н Антоан Тонев връчва диплома на зрелостник от випуска
  • Снимка 3Част от изявените спортисти в училището, спечелили многобройни отличия за СМГ във футболни и волейболни турнири,  а на национално ниво по тенис и таекуондо

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top