fbpx
Начало » Бакалавър » Откриват научни институти към държавните университети в Бургас и Русе

Откриват научни институти към държавните университети в Бургас и Русе

  • bobi
  • 23 апр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Откриват научни институти към държавните университети в Бургас и Русе

След среща на Министерски Съвет беше решено да се открият два научни института към Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас и Русенския университет „Ангел Кънчев“. Това става по предложение на ректорите след решение на академичните съвети на висшите училища.

В института в Бургас ще се правят фундаментлни и приложни изследвания в приоритетни за държавата области в науката. Центърът ще обединява дейността на изследователските екипи и научните лаборатории на университета. В него ще се разработват проекти от национални и международни научни програми, ще се организират конкурси за участие в проекти, финансирани от специално учреден от висшето училище фонд за научни изследвания, ще се провеждат научни форуми, ще се изгражда нова научна инфраструктура, ще се участва в международни изследователски мрежи. В звеното ще функционира и дигитален център.

В научноизследователския институт за технологии и иновации в Русе ще се обединява научноизследователска дейност на четирите инженерни факултета на висшето училище, както и на останалите факултети. Там ще се разработват проекти от национални и международни научни програми, ще се създават нови инструменти, устройства и технологии в областта на техническите науки.

Дейността на институтите ще се финансира от бюджетите на висшите училища, от участие в национални и международни програми и проекти и от реализацията на създадени от тях научни продукци и иновации.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top