fbpx
Начало » България » Отбори от 17 държави мерят сили на есенния турнир по информатика „Джон Атанасов“ в Шумен

Отбори от 17 държави мерят сили на есенния турнир по информатика „Джон Атанасов“ в Шумен

  • bobi
  • 24 ное. 2022
  •  Коментарите са изключени за Отбори от 17 държави мерят сили на есенния турнир по информатика „Джон Атанасов“ в Шумен

Oт 23 до 27 ноември в Шуменския университет, под патронажа на президента Румен Радев, се провежда XIV Международен есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“. В него вземат участие 392-ма състезатели от 17 държави, като за първи път ще включат отбори от Перу, Египет, Саудитска Арабия и Великобритания. Куба също е проявила интерес към събитието. Отборите на България, Румъния, Молдова и Великобритания ще се състезават присъствено, а тези на Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Израел, Пакистан, Перу, Словения, Сърбия, Украйна – онлайн.

„Извън класирането в турнира участват и състезателите на Русия – посочи пред БТА Бисерка Йовчева, председател на организационния комитет на турнира и ръководител на школата по математика и информатика „А и Б“. – Не мислим, че децата трябва да бъдат принасяни в жертва на безумията на възрастните и затова даваме възможност на руските деца да се състезават заедно с връстниците си“.

Йовчева изрази също съжаление, че отборите на Ирландия и Иран няма да могат да се включат, защото са закъснели с регистрацията си:

„Все още няма друго подобно състезание, което се провежда според правилата на Международната олимпиада по информатика, но в две възрастови групи – младша и старша – отбеляза тя. – Първата е за участници на възраст до 15,5 години, а втората – за ученици в гимназиален клас. Най-голямото състезание в света за ученици е Международната олимпиада по информатика, а за тези в младша възраст – Европейската младежка олимпиада, създадена по инициатива на България“.

По думите на Йовчева, България е сред водещите страни в състезателната информатика в Европа, заедно с Русия, Румъния и Полша. На състезанието в Шумен официалните отбори на България в старша и младша възраст ще са два, а домакините от града ще бъдат представени в двете възрастови групи с по един отбор. Паралелно с международния турнир ще се проведе и ХХII издание на Националния есенен турнир по информатика, чието първо издание се е състояло в Шумен през 2001 година, като за участниците от страната ни е предвидено отделно класиране, допълни Йовчева.

По време на турнира ще се проведе и международен семинар за ръководителите на отборите по проблемите на състезателната информатика. Те засягат най-вече програмата за младшата възрастова група и по-специално докъде може да се стигне в тежестта на задачите.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top