fbpx
Начало » България » Остава трудно намирането на учители по математика, информатика и природни дисциплини

Остава трудно намирането на учители по математика, информатика и природни дисциплини

  • bobi
  • 17 юли 2023
  •  Коментарите са изключени за Остава трудно намирането на учители по математика, информатика и природни дисциплини

Училищни директори алармират, че въпреки очаквания ръст на учителските заплати в Бюджет 2023 със задна дата от 1 януари все още остава трудно намирането на учители  по математика, информатика и природни дисциплини, както и на преподаватели за професионалните гимназии. 

Диан Стаматов – директор на 119-то Средно училище в София и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета посочи причината за трудното намиране на такива преподаватели: „Те се ориентират много по-бързо в сериозно по-конкурентните сектори в страната, които им предлагат много по-добро възнаграждение“.

В гилдията е налице безпокойство от липсата на достатъчно средства в Бюджета за издръжка на учебните сгради: „Доста скочиха цените за отопление и осветление“.

И от липсата на ръст на средствата за храна на децата в детските градини: „Средствата, които са предвидени, реално са достатъчни за не повече от пет месеца в годината“.

И още: „Отдавна говорим за приобщаващо образование, за подкрепа на ученици с различни интереси и желания. В настоящия Бюджет не се вижда нищо подобно“.

В законопроекта на Държавния бюджет за тази година разчетените разходи за образование са над 7,5 милиарда лева, напомня БНР. Това е 4,1 на сто от Брутния вътрешен продукт при предвидени 4,5 на сто от БВП за сектора миналата година. В абсолютна стойност през 2023-та обаче парите за сектора нарастват с над 900 милиона лева.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top