fbpx
Начало » България » Основателят на INSAIT дари 60 000 лева на Ученическия институт по математика и информатика

Основателят на INSAIT дари 60 000 лева на Ученическия институт по математика и информатика

  • bobi
  • 13 окт. 2023
  •  Коментарите са изключени за Основателят на INSAIT дари 60 000 лева на Ученическия институт по математика и информатика

Създателят на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, проф. Мартин Вечев направи лично дарение в размер на 60 000 лева за работата на Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ) към Института по математика и информатика на БАН (ИМИ-БАН). Средствата ще бъдат използвани за подготовка на децата и завоюване на нови по-големи успехи на национални и международни научни конкурси и олимпиади за ученици, съобщиха от института.

„Изследователските програми за ученици като УчИМИ на ИМИ-БАН и STARS на INSAIT, както и олимпиадите, са най-важните извънкласни дейности, в които силните ученици на България трябва да участват. Те са основополагащи за изграждането на хора, които умеят да измислят технологиите на бъдещето, а не само да ги прилагат. Тези инициативи са в синхрон с мисията на INSAIT да развива българските таланти и да създава предпоставки те да остават в България“, казва проф. Мартин Вечев, архитект на INSAIT.

Ученическият институт по математика и информатика (УчИМИ) е учреден през 2000 г. и вече двадесет и три години открива и подкрепя развитието на млади таланти в областта на математиката и информатиката. Дарените средства ще подпомогнат организирането и на традиционните дейности на института като: ученическата конференция, ученическата секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България и Лятната изследователска школа.

Проф. Мартин Вечев не за първи път дарява средства на Института по математика и информатика – в края на 2022 г. той дари 40 000 лева за подготовка на националните отбори по олимпийска информатика. Личното дарение осигури организирането на национални лагер школи по състезателна информатика през 2023 г., които са важен елемент за развитието на българските таланти в областта на информатиката.

Международната олимпиада по информатика – най-престижното състезание за ученици в света на информатиката, е създадена по инициатива на България. Първата олимпиада се провежда през 1989 г. в Правец и в нея участват 13 държави. Днес броят на страните участнички е 87, а България се нарежда на пето място по брой медали във вечната ранглиста със спечелени 27 златни, 51 сребърни и 45 бронзови медала.

Институтът INSAIT към Софийския университет Св. Климент Охридски има стратегическата цел да превърне България във водещ център за изследвания и иновации в областта на информатиката и изкуствения интелект. Само преди месец институтът стана част от ELLIS – водещата европейска инициатива за изкуствен интелект. С това България стана първата страна в Източна Европа, която влиза в мрежата, където членуват Оксфорд, Кеймбридж, Макс-Планк и други.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top