fbpx
Начало » България » Опит за хакерска атака срещу електронната система за прием в първи клас в София

Опит за хакерска атака срещу електронната система за прием в първи клас в София

  • bobi
  • 20 апр. 2021
  •  Коментарите са изключени за Опит за хакерска атака срещу електронната система за прием в първи клас в София

Опит за хакерска атака в първия ден, в който заработи електронната система за прием в първи клас в София. За първи път в столицата кандидатите за 1 клас избират учебно заведение онлайн и на родителите повече няма да им се налага да чакат пред училищата.

Системата е обединена с тази за детските градини. Критериите за прием в първи клас остават непроменени като водещ и тази година ще е уседналостта.

168 са общинските училища в София, които ще приемат първокласници. Очаква се да бъдат записани 12 хиляди деца.

„Местата във всички общински училища, които предлагат 1-ви клас са над 13 хиляди. Това е и в предишни години ситуацията, тенденцията е такава да има доста повече конкуренция. И при необходимост ще отваряме паралелки, ще работим с директорите да се намери всяко възможно решение“, обясни д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет по образование, СО.

Тази сутрин системата за кандидатстване е била атакувана от хакери, но до пробив не се е стигнало. Подаден е сигнал към специализираният отдел на ГДБОБ „Киберпрестъпност“. От общината уверяват, че системата работи добре и няма сериозни бъгове, а при проблем ще съдействат на телефоните, които виждате изписани на екрана.

„Непрекъснато сме в контакт с родителите и доброволците, така че всеки родител да може да направи лесно и удобно своята кандидатура. Голямото улеснение е, че всичо става от домашния компютър , създава се нужната организация за родители, които нямат достъ до интернет , да могат да отидат в съответните училища“, уточни д-р Тодор Чобанов.

Единственият документ, който се изисква на хартия е, ако детето е осиновено. Актуализацията на кандидатурите става до 28-ми май в 18 часът. На 4-ти юни ще се обявят и резултатите от първото класиране, а записването е от 7-ми до 11 -ти.

Следващите класирания продължават чак до 14 септември. Съветът към родителите е да попълват данните внимателно, както са по лична карта. От общината предупрежват и, че благодарение на новата систетема опитите за злоупотреби се хващат много лесно. Вече имало случай при който 7 деца са записани на един адрес.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top