fbpx
Начало » България » Омбудсманът поиска от МОН прозрачни критерии при избора на ученици и учители за почивките по програма „Отново заедно“

Омбудсманът поиска от МОН прозрачни критерии при избора на ученици и учители за почивките по програма „Отново заедно“

  • bobi
  • 02 юли 2021
  •  Коментарите са изключени за Омбудсманът поиска от МОН прозрачни критерии при избора на ученици и учители за почивките по програма „Отново заедно“

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния образователен министър проф. Николай Денков, в която настоя ръководеното от него ведомство да осигури пълна прозрачност и информираност за критериите, по които се реализира новата Национална програма „Отново заедно“, приета с решение на Министерски съвет на 16 юни 2021 г. Това съобщават от пресцентъра на Омбудсмана.

Повод за препоръката на доц. Ковачева са запитвания в институцията на омбудсмана, в които родители и педагози сигнализират за неяснотите около критериите за избор на ученици и учители, условията, при които децата ще почиват, включително как ще бъде заплатено на учителите за времето на тези летни лагери.

„Основен проблем, който гражданите поставят на вниманието ми, е свързан с критериите за подбор на учениците, които ще бъдат включвани в летните лагери. Те изразяват притеснението си от възможността за създаване на несправедливи, а дори и дискриминационни критерии. Настояват Педагогическите съвети на училищата да определят критериите обективно, в тесен диалог с обществените съвети в училищата и с представители на родителите“, пише Диана Ковачева.

Омбудсманът подчертава, че за да се избегнат дискриминационни практики, е необходимо да се регламентира участието в програмата на деца с увреждания и на деца със специални образователни потребности, за които дистанционната форма на обучение се оказа неподходяща за осъществяване на специфичните за тяхното развитие дейности, както и обезпечаване на престоя им с необходимите грижи и професионалисти за тях.

Доц. Ковачева посочва още, че родителите се интересуват и от начините за избор на туроператорски фирми, от условията, при които децата ще бъдат настанени, както и от дейностите, които ще бъдат включени в дневните им програми по време на престоя. Тя обръща внимание, че гражданите са притеснени и от спазването на необходимите противоепидемичните мерки за дезинфекцията и хигиената в местата за настаняване на учениците.

Друг проблем, върху който омбудсманът акцентира, е заплащането на учителите по време на престоя на децата в лагерите.

„Сигнализират ме, че заетостта и натовареността на учителите по време на подобни лагери е изключителна и често това е причина учители категорично да отказват да поемат подобни ангажименти. Предлагат учителите да бъдат на графици със смени, които да не водят до физическото и психическото им претоварване, както и възнагражденията, които учителите ще получат, да бъдат завишени“, пише общественият защитник.

„Като гражданин и като омбудсман бих искала да изразя подкрепата си за създаването и осъществяването на подобни програми. Смятам, че след дългите месеци на обучение в електронна среда от разстояние е необходимо да се търсят начини и форми, така че децата да могат да преодолеят последиците от изолацията, причинена от COVID-19. Тази програма е стъпка към създаването на програми за цялостна грижа за децата, така че тревожните симптоми у подрастващите в следствие на локдауна да бъдат преодолявани. В същото време, обаче, намирам, че е необходимо училищните общности и родителите и да получат своевременно информация и повече яснота относно критериите за избор на ученици и учители, за условията, при които децата ще почиват, както и за програмата, по която ще се осъществяват дейностите при престоя им в почивните бази“, категорична е доц. Диана Ковачева.

Междувременно, в институцията на омбудсмана постъпиха сигнали от родители на ученици в спортните училища, както и такива към Министерството на културата, недоволни от факта, че техните деца изобщо са изключени от възможността за безплатна почивка по тази програма.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top