fbpx
Начало » България » Около 60 000 първокласници ще прекрачат прага на училището през тази година

Около 60 000 първокласници ще прекрачат прага на училището през тази година

  • bobi
  • 11 сеп. 2019
  •  Коментарите са изключени за Около 60 000 първокласници ще прекрачат прага на училището през тази година
Около 60 000 ще са първокласниците в България през новата 2019 г./2020 г. учебна година. Те са по-малко в сравнение с броя на миналогодишните. С 300 по-малко ще са първолаците и в София. 12 500 ученици ще прекрачат за първи път училищния праг, каза за „По света и у нас“ по БНТ началникът на Регионалното управление по образованието в столицата – Ваня Кастрева.
През лятото в столичните училища бяха направени над 140 козметични и основни ремонта. Ремонтните дейности ще продължат и след началото на учебната година. Едно от учебните заведения, които ще посрещнат 16-ти септември в ремонт, е столичното 134-то училище, където се подменя цялата парна инсталация. Ремонтът се е наложил заради аварии по време на учебната година. Забавяне на просветното министерство и закъснялата обществена поръчка водят до това, дейностите на цялата отоплителна инсталация да започне едва преди броени дни.
„Категорично до началото на учебната година няма да успеем да се справим, но е създадена организация така, че да не се нарушава учебният процес. Това ще бъде до края на септември и началото на октомври“, обясни Весела Палдъмова – директор на 134-то СУ. Сред другите училища, в които ремонтите ще продължат са Испанската гимназия и 129-то училище, Първа английска и 112-то училище, 63-то училище, 30- то, 70- то, 64-то. Междувременно става ясно, че безплатните учебници до 7-ми клас вече са доставени в училищата. Тази година по напълно нови учебници ще учат 4-ти и 10-ти клас. „Към настоящия момент няма опасност и данни за забавяне, включително и за историята за бъдещите десетокласници, освен това училищната документация също е доставена в столичните училища“, увери Ваня Кастрева.

Хартиените дневници обаче ще намаляват, тъй като тази година просветното министерство осигури средства за електронни такива за всички училища в страната. В столицата 100 нови училища ще се възползват от тях. Чрез нововъведението информацията достига до родителите много бързо и те имат възможност да следят развитието на детето непрекъснато.Намалял е броят на търсените в София учители, преди началото на учебната година. От 680 през юли – на 300 през септември. Търсят се предимно начални и детски учители.

Източник: https://www.actualno.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top