fbpx
Начало » България » Обявиха свободните места в детските градини и яслите в София

Обявиха свободните места в детските градини и яслите в София

  • bobi
  • 29 мар. 2022
  •  Коментарите са изключени за Обявиха свободните места в детските градини и яслите в София

Обявиха свободните места в детските градини и яслите в София. Те са малко над 13300.

До 11 май родителите могат да подреждат желанията си за място в детско заведение. Миналата година 10 000 деца остнаха без място в детските градини, дали сега недостигът ще е по-малък ще се разбере на 12 май, когато е първото класиране. Свободните места в училищата ще бъдат обявени допълнително на 26 април.

Още преди класирането на 12 май в системата за кандидатсване за общинските детски градини и ясли в София се вижда, че проблем с местата отново ще има. При някои набори и в някои райони свободни места просто няма.

„Да, очертава се да има недостиг на места, като този недостиг ще е по-голям за децата в яслените групи, между 6 и 7000 се движи този недостиг“, заяви Мария Минчева от дирекция „Образование“ в Столичната община.

В район „Триадаица“ недостигът е сериозен, една от потърпевшите е Катрин Калева и 4-годишният ѝ син. Живее буквално до входа на детската градина, имат 13 точки, кандидатстват откакто детето е допуснато в системата преди, но без успех.

„Не е нормално аз да живея 30 години до детска градина, двама родители сме, и в крайна сметка то не може да посещава, имаме опция да го запишем в Кремиковци“, заяви Катрин Калева пред БНТ.

Затова и досега Катрин сама си гледа детето, на есен ще започне да посещава частна. При Вяра Владева от район „Младост“ ситуацията е сходна. Сводобните места за техния набор са 0. Затова синът ѝ посещава частна градина.

„За първи път започнахме да кандидатсваме през 2019-а, до момента 4 учебни години по-късно дететто не е прието“, коментира Вяра Владева.

От дирекция „Образование“ обявиха, че се надяват от септември да бъдат обявени допълнителни 630 места. Досега са построени 103 нови детска градини, само тази година се строт 17. Компенсация от близо 300 лв. за деца над 3 години са получили 450 семейства.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top