fbpx
Начало » България » Обявиха пореден протест срещу Стратегията за детето

Обявиха пореден протест срещу Стратегията за детето

  • bobi
  • 05 сеп. 2019
  •  Коментарите са изключени за Обявиха пореден протест срещу Стратегията за детето

На 7 септември в България ще се проведе поредният протест под надслов „Стоп на Барневерн идеологията“. Подготвят се митинги в 20 български градове, съобщи на пресконференция в БТА Валентин Желев, администратор на Фейсбук групите „Не на стратегията за детето – 2019 – 2030“ и „Българска общност в Норвегия“. По негова информация ще се протестира в общо 17 държави.

Желев обясни, че българите не протестират, защото искат да си бият децата, а защото не искат да бъде въведен механизмът „Барневерн“. Протестът е срещу опита за внедряване на идеологията на норвежката социална служба Барневерн в целия свят, предимно в бедните държави. Според организаторите на протеста, децата реално са пленници на системата.

Според Валентин Желев социалната система Барневерн е брутална форма за контрол над гражданското общество в световен мащаб. В България има 12 пострадали семейства.

Той настоя да бъде върнато детето на Емилия Ареснян – Миран, отнето преди 7 г. То не е върнато на майката дори след спечелени дела. Мотивът на социалните – детето живее вече 6 г. в приемно семейство, знае само норвежки и нямало да може да контактува с майка си на друг език.

В Страсбург имаше 10 дела срещу Барневерн и Норвегия. В началото на юли 2019 г. се добавиха нови 16 дела и сега са общо 26.

„Норвегия тероризира както своите си граждани, семейства и деца, така и чуждестранните. Валентин Желев настоя и България да излезе от норвежкия финансов механизъм, както и да скъса дипломатически отношения. По думите му нашите НПО-та се подготвят да бъдат силовите бухалки на правителството.

Преподавателят по японски Яна Шишкова от Средното училище за западни и източни езици в София изчете декларация-протест срещу приетото Постановление на Министерския съвет №100.

Шишкова припомни и решението на Министерството на образованието и науката (МОН) от 26 юли 2019 г., според което се създават екипи, които да осигуряват превенция срещу отсъствие от училище или от детска градина. Според това решение учителите заедно с полицаи, психолози и социални работници ще обикалят домовете на своите възпитаници, за да ги водят на училище. Като учители отказваме да сме проводници на нов социален ред – семейството ще е снабдител на деца, каза тя.

Отказваме да съдействаме да училищата като места, където дори при забележка от административен характер да присъства социален работник. Без твърда дефиниция ще сме задължени да съобщаваме на социални работници“, цитира декларация на учители срещу ПМС №100 от 2018 г. Шишкова.

От 1 януари 2020 и частни фирми ще могат да извършват социални услуги. НПО-та от чужди страни, както и чуждестранно финансирани, ще могат да извършват социални услуги в България, стана ясно по време на пресконференцията.

Организаторите й са против да се вкарат на щат медиатори без педагогическо образование, които да имат достъп до информация за всички ученици в училището, а не само за децата, които са в риск. Като пример те дадоха Хасково, където една неправителствена организация е иззела социалната дейност.

Според Шишкова тази тенденция тръгва от Национална мрежа на децата – че учителите нямат и не могат да имат възпитателна роля, които още през 2016 г. са се обявили за отнемане възпитателната роля от учителите. Един добър учител може да промени живота на детето, заяви Шишкова.

Като преподавател тя заяви, че са против важните промени да се публикуват през лятото. Те искат учители и родители заедно да имат основната дума за възпитание на децата. Семейството има основна роля при възпитание на децата, каза Шишкова.

Учителите не са и няма да бъдат инспектори и да станат част от наказателни отряди, заяви тя и призова на 16 септември в 16 часа пред МОН желаещите да донесат бутилка вода, – символичен акт, за да знаят чиновниците в МОН, че ако правят неблагоприятни промени, ще пият студена вода.

Източник: https://news.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top