fbpx
Начало » България » Обучения по медийна грамотност започнаха в Първа гимназия в Търговище

Обучения по медийна грамотност започнаха в Първа гимназия в Търговище

  • bobi
  • 06 дек. 2023
  •  Коментарите са изключени за Обучения по медийна грамотност започнаха в Първа гимназия в Търговище

Поредица от обучения по медийна грамотност започнаха в Първо Средно училище „Свети Седмочисленици“ в Търговище. Дейностите са част от съвместните инициативи на Информационен център „Европа Директно – Шумен“ и посланиците на Европейския парламент от учебното заведение, съобщи старшият посланик и преподавател по български език и литература Анета Милева., предаде БТА.

Целта на обученията е да развият критическото мислене на учениците, така че те да могат сами да подбират, обработват и създават информация. В първия модул, посланиците на ЕП, в ролята на водещи, поставиха фокус върху разпознаването на фалшивите новини. Те обясниха, че днешните ученици са емоционално ангажирани в социалните мрежи и там често стават жертви на дезинформация.

„Общуваме предимно през социалните медии, използваме Instagram, където е трудно да проверим фактите и да вземем информирано решение. Понякога разбираме, че са ни подвели, но не знаем как да потвърдим или отхвърлим информацията, която е стигнала до нас“, каза младшият посланик Светимира Петрова. По думите й затова са заложили на грамотността. „Не правописна или четивна – на тях ни учат в училище, а на медийната грамотност и критическото мислене. Това са теми, които ни вълнуват, но в училище няма предвидени часове за тях“, допълни ученичката.

За да проверят доколко ефективно е било обучението, водещите бяха подготвили различни казуси, по които гимназистите да разсъждават и да подхождат критично към информацията, отбеляза Анета Милева.

През май Първо Средно училище „Св. Седмочисленици“ в Търговище се включи в Четвъртата регионална среща на училищата − посланици на Европейския парламент. Събитието събра над 120 младежи и учители от девет училища в Североизточна България.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top