fbpx
Начало » България » Обучение на ученици във Великобритания и САЩ – Програми за обмен ASSIST и HMC

Обучение на ученици във Великобритания и САЩ – Програми за обмен ASSIST и HMC

  • bobi
  • 16 ное. 2018
  •  Коментарите са изключени за Обучение на ученици във Великобритания и САЩ – Програми за обмен ASSIST и HMC

Представяте ли си да прекарате една година в САЩ или Великобритания? Мечтаете ли да пътувате и да се запознаете с ваши връстници от чужбина? Обмисляте ли следващата стъпка във вашето образование да бъде в чужбина?

Ако в момента сте в 10-ти клас и сте ученик в гимназия в България, то този материал е точно за вас. В следващите редове ще ви представим няколко програми, които предоставят възможност на ученици да спечелят стипендия и да се обучават в средни училища в САЩ или Великобритания.

До 30-ти ноември тече ежегодния конкурс за участие в програмата “Обучение на ученици във Великобритания и САЩ” за учебната 2019/2020 година, организиран от Българска асоциация по четене (БАЧ). Финалистите получават стипендии от чуждестранните партньорски организации ASSIST, САЩ и HMC, Великобритания за 1-годишно обучение в едно от техните училища партньори.

Полезни връзки:

www.bulra.org

www.hmc.org.uk/about-hmc/projects/

www.assistscholars.org

Програмите търсят за потенциални участници млади хора, които освен много добри академични постижения, имат и занимания и интереси към извънкласни дейности (напр. изкуство, спорт, младежки и/или доброволчески дейности), както и принос към училищния живот и общност.

Програмата ASSIST – САЩ

Програмата American Secondary Schools for International Students and Teachers е с продължителност от 1 учебна година (10 месеца). За 2019/2020 учебна година се предвиждат 10 стипендии за ученици от България.

Предоставя се възможност за обучение в най-престижните частни училища в различни части на САЩ. Всички училища имат високи стандарти в академичните, спортните и културните постижения. Учениците могат да избират сред голямо разнообразие от курсове и различни форми на извънкласна работа, занимания в областта на спорта и изкуството.  Настаняват се в пансион или в приемни семейства (според спецификата на училището домакин – в зависимост дали е бординг училище или не).

Учениците заминават заедно през втората половина на август. Започва се с 3-дневен ориентировъчен курс с другите международни участници в едно от училищата, включени в програмата на ASSIST, в близост до Бостън (Масачузетс). За 2018/2019 общия брой участници по програмата от цял свят е 176 ученици.

Задължително условие на програмата е след прекараната учебна година в САЩ участниците да се върнат в България и учат следващата година в страната си.

 

Програма HMC – Великобритания

Програмата Headmaster’s & Headmistresses’ Conference е с продължителност 1 учебна година (10 месеца. За 2019/2020 учебна година се предполага, че ще бъдат отпуснати 4-5 стипендии.

Предоставя се възможност за обучение в най-престижните частни училища в различни части на Великобритания, някои от които в Шотландия и Уелс. Всички ученици живеят на пансион.

Преди началото на учебната година всички ученици заминават заедно (обикновено около 1 септември) и участват в 3-дневен ориентировъчен курс в Кеймбридж с другите международни участници по програмата HMC.

През последните години HMC училищата често предлагат на учениците да останат и втора година при сходни условия, макар и учениците да не са задължени да приемат и останат да завършат средното си образование. Училищата очакват учениците да демонстрират високи академични постижения и ценен принос към училищния живот. 

 

Условия за кандидатстване

Кандидатите трябва да отговарят на следните условия:

  • да са в момента ученици в 10 клас;
  • да имат успех от предходната учебна година (9 клас) отличен или много добър;
  • да имат занимания и интереси към извънкласни дейности (напр. изкуство, спорт, младежки и/или доброволчески дейности).

Изискване само за програма HMC: Кандидатите за програмата трябва да са на възраст между 16 години и 17 г. и 6 месеца към началото на учебната година в Англия, т.е. 1 септември 2019.

 

Етапи на кандидатстване и одобрение

Първият етап на кандидатстване е до 30 ноември 2018 – документите се изпращат до адрес на БАЧ. Вторият етап се провежда на място в София, като допуснатите до него кандидати ще бъдат поканени с писмо.

 

Необходими документи за I етап:

  • Онлайн формуляр за кандидатстване;
  • Мотивационно писмо / есе – до 1000 знака;
  • 3 препоръки от учители – от учителя по математика; по английски език и от класния ръководител;
  • Допълнителни документи – декларации за финансовото положение на семейството на кандидата.

Подробни инструкции ще откриете на сайта на БАЧ – www.bulra.org.

II етап:

Вторият етап ще се проведе през януари 2019, който включва стандартизиран тест по английски  език, есе и интервю с представителите на ASSIST и HMC.

Процедурата включва стандартизиран тест по английски език (85 минути – Listening comprehension & Reading comprehension) и писане на есе (45 минути). Допускат се ученици, които са подали документи в посочения по-горе срок.

Интервюто се провежда в групи по трима. Общият брой на интервюираните ще бъде определен от приемащите организации.

Крайното решение се взема от представителите на програмите от Великобритания и САЩ. Окончателният решение с информация за конкретните имена и програми ще бъде обявен след приключване на интервютата във всички страни, участващи в конкурса (около началото на март 2019). Всички явили се на интервю кандидати получават по е-мейл индивидуално писмо дали са финалисти в конкурса.

 

Финансови условия

Учениците кандидатстват за пълна или частична стипендия.

Учениците с пълна стипендия не плащат такса обучение (ASSIST – до $ 62,500; НМС – до £30,000);

Допълнително се заплащат разходи за самолетни билети, медицинска застраховка, виза, джобни пари и лични разходи.

Как става изборът на предмети, които ученикът ще изучава в училището в САЩ или Великобритания?

Всички финалисти в конкурса решават какви предмети да изберат на база предлаганото в конкретното училище. Предметите са много повече от тези, които ученикът може да избере. Броят на предметите, които учениците в САЩ и Великобритания трябва да изучават е обикновено 5-8. В България броят на изучаваните предмети е двойно по-голям.

 

Обратно в България

При връщане в България ученикът най-напред легализира в съответните Регонални управления на образованието (РУО) документа с апостил, получен от училището в чужбина. Училището в България изготвя график и учениците се явяват на приравнителни изпити (по предметите, които не са били включени или нямат аналог в образователната програма на училището в САЩ или Великобритания). Учениците имат и друга възможност – да не се явяват на приравнителни изпити и да продължат обучението си със следващия випуск. Информация за процедурата може да си види на сайта на МОН.

 

Вижте още: Радостин: След като завърша, бих искал да се върна в САЩ

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top