fbpx
Начало » България » Обучението и подготовката за дигиталния свят драматично изостават

Обучението и подготовката за дигиталния свят драматично изостават

  • bobi
  • 12 дек. 2022
  •  Коментарите са изключени за Обучението и подготовката за дигиталния свят драматично изостават

Обучението на младите хора в България и подготовката им за дигиталния свят драматично изостават. Това заяви на конференция за стартиращи бизнеси в Американския университет в Благоевград създателят на Телерик Академия Светозар Георгиев. Това, което правят шепа предприемачи като него, не може да компенсира дефицитите в образователната ни система и в един момент може да се окажем тотално неподготвени за професиите на бъдещето и световната икономика. Младото поколение трябва да бъде стимулирано да развива идеите си още в училището и в университета. И никакви кризи не могат да оправдаят апатията на държавата и обществото – в това е убеден друг известен български предприемач Христо Попов.

В България има изключителни програмисти и специалисти в IT сектора. Проблемът е, че те не се научават на това в училищата и университетите, а извън тях. И това е много сериозен проблем, според Светозар Георгиев, създател на много стартиращи бизнеси, един от които е популярната Телерик Академия. Въпреки това мечтата му е възможно най-скоро да няма нужда от нея, а всичко това да се случва в училището и в университета, признава той.

„Над 3000 деца всяка година се обучават. Не е толкова важно да е задължително в програмиране. Не очакваме от всяко дете да стане програмист – това не е нужно. Някои от програмите ни целят да посеят семенцето на интереса към дигиталните технологии, които са част от нашия живот и задължително част от нашето бъдеще. /…/ Моята мечта е да няма нужда тези академии да ги има, т.е. когато престане да има нужда те да съществуват, значи ние сме успели – засега още не сме там. Трябва повече смелост“, коментира Георгиев. Според него изтърват ли се ранните години на децата, докато те са в училище, после е почти невъзможно това да се компенсира.

„Прогресът не може да бъде спрян. Трябва да се адаптираме и да видим какво можем да направим с технологиите, а не да се борим с тях„, категоричен бе Георгиев.

Соломон Канети, студент в Американския университет, вече е готов за старта на поредната си бизнес идея и е убеден, че ще успее, ако не с нея, със следващата. Неговата идея е свързана с криптовалутата и блокчейн технологията.

Предприемачът Христо Попов застава зад всяка идея на младите, които имат смелост да опитат сами. Според него такива места като университета са инкубатор на бъдещето. Той е убеден, че сега е много по-лесно и категорично не е съгласен с политическото говорене за кризи и тежки времена:

„Ако имам някакво притеснение, то е, че животът сега е много лесен. Притеснението ми е, че много хора си мислят, че е труден и много хора казват, че има кризи. Ако има нещо опасно за тези млади хора, това е, че животът е по-лесен. Трудните времена правят силни хора, лесните времена правят слаби хора“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top