fbpx
Начало » България » Образователният министър: От понеделник всички ученици трябва да са в клас

Образователният министър: От понеделник всички ученици трябва да са в клас

  • bobi
  • 02 дек. 2021
  •  Коментарите са изключени за Образователният министър: От понеделник всички ученици трябва да са в клас
Denkov

Големият въпрос е как да върнем всички деца в клас. Очаквахме двукратно тестване за всички ученици. Ние получаваме двукратно по-малко. Говорихме с министъра на здравеопазването за начин, по който могат всички ученици д се върнат в клас. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БТВ министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

Проблем за него е, че в експертния съвет при министър Кацаров няма представител на МО: „Това трябва да се промени. Няма чувствителност от страна на действията на МЗ спрямо сфери като нашата“.

По думите от понеделник, най-късно вторник, всички ученици трябва да са в клас: „Ние искаме с наличните тестове да осигурим връщане на всички ученици. Това означава част от тестове да се правят един път седмично или да се отменят изцяло. Това са нашите варианти, остава МЗ да ги обсъди“

Според него не би било проблем да се правят антигенни тестове на по-големите ученици. Проф. Денков подчерта, че отново ще е необходимо съгласието на родителите.

„Притеснявам се учителите да не започват да изпитват учениците веднага. Нека първо да се социализират децата. В края на годината се надяваме на установим дефицитите от онлайн обучението“, каза образователният министър.

Той обясни, че не е участвал в решението на МЗ децата да могат да влизат свободно в молове, театри и кина, а да трябва да се тестват за училище.

„Не съм изолиран, но нямаше чуваемост за връщането на учениците. Грешката е, че се предоверих на това, че ще има тестове. Когато започна изборът на тестовете, ние изпратихме човек и имаше чуваемост. Но когато започна да се избира фирмата за доставка, нашият човек не беше част от разговора“, поясни акад. Денков за разговоирте, които се водят между него и министър Кацаров.

„Експертите на МЗ нямат чувствителност за проблемите на образованието. Понякога разговорите са конструктивни, но често не са“, категоричен беше той.

„Аз се почувствах като в капан – заповед, че трябва да има тестове, няма тестове, а децата трябва да са в училище“, допълни още.

По думите му той е спрял идеята родителите да плащат за тестовете на по-големите ученици, защото мярката противопоставя родители и учители.

Образователният министър обяви, че доста сериозно се обсъжда идеята учебната година да започва по-рано. Годината може да бъде удължена за определени деца, които имат трудности, и то с една, две седмици.

Акад. Денков каза, че вратата е отворена за възможността той да остане министър на образованието и науката.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top