fbpx
Начало » България » Образователната система ще се пренастрои към креативните учители

Образователната система ще се пренастрои към креативните учители

  • bobi
  • 01 мар. 2019
  •  Коментарите са изключени за Образователната система ще се пренастрои към креативните учители

Искаме да ориентираме учениците и към уменията, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Това предполага да бъде пренастроена цялата система към по-креативните учители, които насърчават децата да мислят.

Компетентностният подход е приет и със закон от 2016 г., промяната обаче предстои да се случи, тъй като това е постоянен процес, каза Вълчев.

Тази промяна предполага по-малко да се следва учебника, повече да се насочи образованието към уменията, всички инструменти – квалификацията и оценяването трябва да бъдат променени, контролът също, каза просветният министър.

Изпитът след 10 клас не е елиминаторен, подчерта Вълчев. От него не зависи продължаването в 11-и клас, той не е матура. Изпитът ще даде свидетелство след 10 клас, което ще е необходимо, ако децата искат да кандидатстват в друго училище, тъй като ще има допълнителен план прием.

Министърът каза още, че продължава работата по това учителските заплати да растат, като целта е да достигне средно ниво от около 1500 лв. през 2021 г.

За първи път в края на учебната 2019/2020 година ще се проведе задължителното външно оценяване по български език и литература и математика в 10 клас. То ще включва материал от 8-и до 10-и клас включително. Външното оценяване беше въведено с новия закон, с който гимназиалното образование се разделя на два етапа, а първите ученици по новата програма ще завършат 10 клас през 2020 година.

Всички ученици, които в момента са в 9-и клас, подлежат на това външно оценяване.

Източник: https://www.investor.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top