fbpx
Начало » България » Образование от бъдещето – новите технологии в помощ на преподаватели и ученици

Образование от бъдещето – новите технологии в помощ на преподаватели и ученици

  • Даниела Стоянова
  • 06 ян. 2021
  •  Коментарите са изключени за Образование от бъдещето – новите технологии в помощ на преподаватели и ученици

Всеки педагог може сам да създаде образователни ресурси с добавена реалност с инструмента Smart CreatAR

Една от най-необичайните учебни години – 2020-2021, вече е в разгара си. Въпреки трудностите българският екип зад платформата Smart Classroom е в подкрепа на учители и ученици, като им предоставя ефективна онлайн среда за обучение с разнообразие от функционалности и инструменти. Онлайн образованието обаче се оказа изпитание, особено за преподавателите, които трябва да задържат интереса и дисциплината в клас, без да имат физически достъп до своите ученици. Изпитанията, на които бяха подложени и учители и техните възпитаници през 2020 г., за пореден път засвидетелстваха необходимостта от активно прилагане на новите технологии в образователния процес и свързаните с тях методи на преподаване. Платформата Smart Classroom може да осигури и двете – и пълноценна среда за преподаване онлайн, и иновативна технология, с която уроците „оживяват“ пред децата.

Уроците, в които се „добавя реалност“

Приложението Smart Classroom AR, част от платформата Smart Classroom, говори на езика на съвременния ученик. То съчетава два актуални подхода – на геймификацията и използването на добавената реалност – AR (Augmented reality), за да предложи визуално и интерактивно учене. Към днешна дата в него има над 600 упражнения с добавена реалност, разработени от български учители с помощта на единствения по рода си в България инструмент за създаване на образователни ресурси с добавена реалност – SmartCreatAR.

За да създаде упражнение с добавена реалност, учителят трябва първо да се регистрира в платформата Smart Classroom. След като влезе в профила си, в таба „Ресурси“ учителят избира опцията за създаване на AR упражнение. Това става с помощта на някой от седемте шаблона за конкретен вид задача – за сортиране, за подреждане в определена последователност (хронологична или пространствена), за разработване на тестове с текст, изображения или 3D обекти. Пълният процес по създаване на ресурси с добавена реалност е представен в самостоятелно ръководство.

Учителят споделя своите ресурси с добавена реалност, като изпраща на учениците съобщение в платформата, а те ги изпълняват в приложението Smart Classroom AR, като сканират QR кода или въведат ПИН кода на упражнението.

Използването на Smart CreatAR не изисква специални технически умения и познания, а за запознаване с възможностите на инструмента и особеностите на различните видове упражнения екипът на Образование 5.0 провежда обучения, които носят квалификационни кредити.

Smart Classroom е проект, част от политиката за корпоративна социална отговорност на Samsung Electronics България.

 

За Samsung Electronics Co. Ltd.

Samsung Electronics Co. Ltd. вдъхновява света и оформя бъдещето с трансформиращи идеи и технологии, преобразявайки света на телевизорите, смартфоните, носимите устройства, таблетите, фотоапаратите, дигиталните уреди, принтерите, медицинското оборудване, мрежовите системи и полупроводници и LED решенията. Водещи са и в пространството на Internet of Things с отворената платформа SmartThings, широко портфолио от умни устройства и проактивно сътрудничество с различни индустрии. За да откриете повече, моля, посетете нашия официален информационен сайт news.samsung.com.

За Инфино

С екип от 15 ИТ инженери Инфино ежемесечно работи и предлага иновативни софтуерни решения по Smart Classroom проектите на Samsung. За повече информация: https://www.infinno.com/

За Фондация „Образование 5.0“

Мисията на фондацията е развитието на образованието, науката, културата чрез утвърждаване на новите технологии. Дейността й е свързана с организиране на обучения, форуми и събития, издаване и разпространение на учебно и научно съдържание, проучвания и анализи. „Образование 5.0″ вярва, че позитивната социална промяна следва да се осъществи благодарение на съвместните усилия на целия граждански сектор, затова организацията цени високо осъществяването на проекти в партньорство. За повече информация: https://edu5.0.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top