fbpx
Начало » България » Ню Йорк не бърза да отваря училищата

Ню Йорк не бърза да отваря училищата

  • bobi
  • 11 сеп. 2020
  •  Коментарите са изключени за Ню Йорк не бърза да отваря училищата

Училищата ще отворят на 21-ви септември с хибриден модел на обучение 

Ню Йорк на бърза да отваря училищата. В града има над 1 милион ученици и въпреки това – всичко стои затворено. Родители, директори, учители и ученици се притесняват заради COVID-19 и смятат, че вируса все още е заплаха. Никой не може да обещае за безопастността на училището.

И макар че напрежение има, , градът осъзнава, че образованието е от определящо значение за децата. Затова се взе решение училищата да отворят. Първата официална дата беше определена за 10-ти септември, но въпреки това беше отложена за 21-ви. Причината е, че не всяко училище е готово да предостави нужната безопастност на учениците и персонала. Учителите също не са готови как ще поднесат материала на учениците в „новата нормалност“ и затова им трябва още малко допълнително време. Училищата пък от своя страна наемат допълнителни медицински сестри, които ще следят за спазването на безопасност и социално дистанциране. И тази подготовка ще продължи точно до 21-ви септември.

А занятията ще се провеждат в хибриден модел – ще има и присъствена форма, както и онлайн  обучение.

Другата протекция, която е планирана, е задължелен график за тестване на коронавирус за всички в училището – както персонал, така и ученици. Те ще бъдат тествани всеки месец под график. Това се прави,  за да се проверяват редовно и хората, които могат да бъдат положителни с COVID-19, но безсимптомни. Ако, например, някоя зона в града пък е с повишени нива на заразени, то графикът на тест за коронавирус няма да е на месец, а на доста по-кратък период от време.

Общината в Ню йорк прави всички по силите си за защити своите ученици и да се уверят, че се спазват всички здравни мерки. Също така следи и да подготовката на преподавателите и как ще протече след това хибридното обучение. Целта е да има относително нормално начало на учебната година и да не се фрустрират хората заради трудните условия.

И въпреки че всичко в града изглежда подредено, не винаги е така. Официалното изявление е, че училищата ще отворят, ако нивото на заразата в Ню Йорк е под 3%. Такива са и препоръките на центровете, които се борят със заразата. Има и един буферен процент т.е. може да достигне заразата и до 5%, но тогава вече указанията и защитите ще бъдат други. Ако заразата е над 5%, училищата няма да отворят или ще затворят, ако вече учебната година е стартирала.

Целта е все пак училищата да бъдат отворени, защото, според кметът на Ню Йорк – „Нищо не може да замени присъственото обучение.“

И тъй като говорим за процентите, към този момент Ню Йорк е под 1% заразени. Изключително добри показатели, имайки предвид, че града преди месеци беше епицентъра на пандемията в САЩ. Затова и всичко се следи толкова стриктно – навсякъде е пълно с дезинфектанти, почистващи материали и маски. Проверява се вентилацията, както и социално дистанциране и спазване на нужните метри. Към този момент Ню Йорк е с най-агресивните предпазни мерки в Америка.

Благодарение на всичките тези мерки, училищата ще отворят съвсем скоро. И макар че ще бъдат в хибриден модел – някои чаосве ще се посещават, а други не, както и учениците ще бъдат в по-малки групи, то всичко звучи оптимистично. Родителите все пак имат и избор. Ако не искат да пуснат детето си на училище – могат да изберат напълно дистанционно обучение. Към този момент 37% от родителите в Ню Йорк са избрали този модел на обучение за техните деца. Но цифрата е променлива – ще се повишава и понижава постоянно, защото няма правила – може детето им по всяко време да се върне в училища среда, както и да излезе от нея и да учи от вкъщи. И така ще бъде през цялата учебна година. Ще следим за подробностите.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top