fbpx
Начало » Бакалавър » НПСС настоява за съкратен прием на чуждестранни студенти у нас

НПСС настоява за съкратен прием на чуждестранни студенти у нас

  • bobi
  • 23 ное. 2017
  •  Коментарите са изключени за НПСС настоява за съкратен прием на чуждестранни студенти у нас

Трябва да се съкратят сроковете за обработка на документите на младите хора от чужбина, които кандидатстват и са приети в български университети. Целта е да се привлекат повече чуждестранни студенти в България, тъй като сега този период е между шест и седем месеца, заяви за БТА Яна Вангелова – председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) в България.

Тя обясни, че, за да се съберат всички необходими, според българското законодателство, документи, се изпращат серия от книжа към Министерството на образованието и науката, а след одобрението им от него се изпращат към МВнР и към други институции.

За сравнение, според статистиката, подготвена от Висшето училище по мениджмънт, в други държави процедурата варира от седмица до два-три месеца. В България тя отнема много повече време за същата тази документация, след като самият студент е одобрен да учи в съответното висше училище, заяви председателят на НПСС.

Вангелова каза, че по-голямата част от документите на чуждестранните студенти в България се изпращат на хартия, като момиче от САЩ, което учи у нас във Висшето училище по мениджмънт във Варна, е споделило, че в много от случаите студентът трябва да пътува до съответното българско консулство, за да предаде лично документите си.

От НПСС подготвят предложения до МОН и МВнР за решаване на проблема с приема на чуждестранните студенти у нас.

Традиционно чуждестранните студенти у нас се интересуват от специалностите в медицинските университети и „Медицина“ е най-привлекателната за тях специалност, както и техническите специалности. Чуждестранните студенти избират България заради по-ниските семестриалните такси.

В медицинските ни университети може би най-много са чуждестранните студенти от Гърция, посочи Вангелова.

В последните години ученическите ни випуски намаляват демографски, а част от българските зрелостници отиват да учат в чужбина. На въпрос дали смята, че това „по-широко отваряне“ за чуждестранни студенти ще помогне повече от тях да идват в българските университети, Яна Вангелова отговори, че, на първо място, българските университети трябва да се концентрират върху това да задържат и наши граждани, но и да имат възможност да компенсират с чужди студенти заминаващите в чужбина българи.

Трябва да се създават условия да има повече чуждестранни студенти в България, категорична е председателят на НПСС.

Пречка, за да имаме повече чуждестранни студенти, може би са и малкото програми на английски език в българските висши училища, но пък университетите ни, към които има традиционно интерес от чужденци, предлагат такива програми, каза Вангелова.

За чуждестранните студенти от българската диаспора, приети по постановление на Министерския съвет, стипендията е 200 лева на месец. Стипендиите са ниски и за българските студенти – от 70 до 150 лева.

Общият брой на чуждестранните студенти във висшите училища в България за миналата академична година беше 11 033, според справка на Министерството на образованието и науката, предоставена на БТА.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top