fbpx
Начало » България » Нов вирус вилнее във Великобритания – ксенофобия

Нов вирус вилнее във Великобритания – ксенофобия

  • bobi
  • 29 ян. 2020
  •  Коментарите са изключени за Нов вирус вилнее във Великобритания – ксенофобия

Докато вилнеят вируси в България – всички училища са затворени и децата са предпазени. 2 седмици ще продължи общо грипната ваканция, като се надяваме до това време всичко да се нормализира.

Във Великобритания обаче е друго. Там бординг училищата продължават да работят въпреки вирусите. Само че вирусите прерастват в ксенофобия и много родителите алармират по случая.

Както знаем, във Великобритания има много китайски ученици. Като цяло Китай се слави с  един от най-големите източници на ученици и студенти за Великобритания. Само че новините от Китай този път не са добри.

Всичко се случва в китайският град Ухан (Wuhan) пред Декември. Нова белодробна болест се появява и много от китайските граждани са заразени.

Градът Ухан не е малък. Популацията му е над 11 милиона и вирусът се разпрострира до Шанхай и дори до Европа. При нас е известен като коронавирус. Да, всички сте чували за него. Симптомите му са болки в мускулите, болки в ставите, повишена температура, кашлица и общо неразположение.

В България такъв вирус на този етап няма. Но един човек, пристигнал от Китай у нас, е поставен под карантина. За всеки случай. Вирусът се води за смъртоносен, ако не се хване навреме.

И тъй като, както казахме, Китай изпраща много ученици към Великобритания, то всеки започва да страни от китайските деца. Уплашени родители предупреждават децата си да не комункират с китайските си връсници. Проблемът се превръща в ксенофобия.

Асоциацията на бординг училищата във Великобритания излезе с твърда позиция и каза, че такова отношение към децата не бива да се толерира… Но положението излиза извън контрол.

По принцип информационната камапния за вируса в Обединеното кралство наистина е голяма и няма повод за притеснения. На всички им е обяснени подробно какви са симптомите и какви първи стъпки да предприемат. Но това само прави паниката още по-голяма

Този понеделник обаче и здравният секретар Мат Ханкок излезе с изявление, в което казва, че всички китайски граждаи са добре дошли в страната, дори тези от района на Ухан, но е хубаво „уханците“ да бъдат под карантина, дори да нямат видими симптоми. Изолацията е хубаво да продължи поне 14 дни.

Всяко едно изказване на правителството по темата само засилва истерията и насажда още по-голяма ксенофобия. Китайски родители се оплакват, че децата им са третирани зле в училище и че това не може да продължава така.

За съжаление, правителството е безсилно, защото информационните кампании са за успокоение на родители и деца, но се оказват точно обратното – насаждане на напрежение и ксенофобски мисли.

Ще следим какво се случва, както с вируса, така и с китайските ученици. А тук в България твърдението е, че засега няма риск от епидемия с китайския коронавирус. Въпреки всичко, нека избягваме пътувания до Китай и престой на големите летища, защото именно там се увеличава шансът да бъдем заразени.

Материал на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top