fbpx
Начало » България » Нови дати за матурите, няма да удължават учебната година

Нови дати за матурите, няма да удължават учебната година

  • bobi
  • 05 май 2020
  •  Коментарите са изключени за Нови дати за матурите, няма да удължават учебната година

„Няма нужда от общо удължаване на учебната година“, заяви Красимир Вълчев на брифинг в Министерски съвет.

По думите на министъра, учебната година трябва да приключи неприсъствено и в електронна среда. Няма да се удължава учебното време за нито един от класовете.

„Лятото, ако епидемичната ситуация позволява, ще се проведат присъствено или частично присъствено част от дейностите за преодоляване на образователни трудности за тези ученици, които не са били включени в електронното обучение или са били неефективно включени“, съобщи още Вълчев.

Дати на Национално външно оценяване:

Националното външно оценяване по български език и литература в 7 клас ще се състои на 15 юни, а по математика – на 17 юни. Изпитите ще започват както и в предишните години – от 9.00 часа.

Министърът на образованието и науката каза още, че на изпити в училищата ще се явят само учениците от седми и от 12-и клас. Ще има присъствени изпити и за професионална квалификация. На 5 юни е датата за придобиване на професионална квалификация.

Дати на Държавни зрелостни изпити:

Държавните зрелостни изпити в 12-и клас ще се състоят на 1 и на 3 юни или ще са с 12 дни по-късно от първоначално обявените дати на 20 и на 22 май. Изпитите ще започнат в 9.00 ч., а не както в предишните години от 8.00 ч.

Какъв материал няма да влиза в изпитите след 7 и 12 клас:

Министърът съобщи, че в държавния зрелостен изпит по български език и литература няма да се включват въпроси от лириката на Никола Вапцаров, от романа „Железният светилник“ на Димитър Талев, както и от романа „Тютюн“ на Димитър Димов.

На външното оценяване по български език и литература в 7 клас няма да присъстват произведенията: „Бай Ганьо пътува“ от Алеко Константинов, „Неразделни“ на Пенчо Славейков, „Заточеници“ на Пейо Яворов, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков.

Тези теми няма да се включват, защото са хронологично по този начин в учебната програма, но това не означава, че тези теми няма да се изучават, обясни министър Вълчев.

Учениците на матурите и на националното външно оценяване ще бъдат по-малко в класните стаи. Затова изпитите ще се състоят в повече изпитни зали. Квесторите ще са по един в зала, но ще има квестори и в коридорите. МВР ще съдейства на МОН преди изпитите – в училищните дворове да няма струпване на ученици и родители, увери министър Вълчев.

Дипломите на учениците от 12-и клас ще са им предоставени на 26 юни.

За болните от COVID-19 или под карантина седмокласници:

Министър Вълчев каза, че за седмокласниците, които в момента на изпита са в карантина, защото са били в контакт със заболели, ще се осигури възможност за провеждане на изпита след PCR тестове в предходния ден или 36 часа предварително. След отрицателен резултат, в отделно помещение, тези ученици от седми клас ще може да положат изпитите си.

До преди няколко дни е имало 14 такива ученици. Ако има обаче болни деца, ще се вземе най-благоприятното решение за тях, за да не бъдат ощетени и в предходни години сме имали такива случаи /деца с шарка или с операция в същия ден/, обясни министърът на образованието.

Изчточник: vesti.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top