fbpx
Начало » Бакалавър » Новият президент на САЩ Джо Байдън е доктор по право

Новият президент на САЩ Джо Байдън е доктор по право

  • bobi
  • 09 ное. 2020
  •  Коментарите са изключени за Новият президент на САЩ Джо Байдън е доктор по право

Джо Байдън е новият президен на САЩ. Той успя да победи Тръмп след успорвани избори и с малко над 4 милиона гласа преднина. Това стана в условията на пандемия, социални бунтове и остро политически разделение.

Но кой е Джо Байдън и какво образование име?

Роден е в щата Пенсилвания, а родният му град е Скрантън. Баща му е продавал автомобили на старо и парите никога не са достигали. Освен за Джо, баща му е трябвало да се грижи и за двамата му братя и една сестра, така че семейството е изнемогвало за пари.

Дали от стрес или по рождение, но Джо Байдън е страдал от заекване като малък и това му е създавало доста притеснения в училище. За да преодолее ситуацията, новият президент на САЩ е рецитирал поезия пред огледалото с часове. Така успява съвсем сам без логопед да изчисти езика и може би това е и основата на блестящото му ораторство.

Завършва местното училище Арчимър Академи в Клеймонт, Делауеър през далечната 1961-ва година. Врочем още на 10 той се мести от родния град именно в Клеймонт и е записан в едно от учебните заведения.

След като завършва средното си образование, той се насочва към Университета на Делауеър в Нюарк. Успява да вземе бакалавър по история и политология, но не е бил от най-успешните студенти. Говори се, че е бил на 506-то място по успех от 688 студенти.

Следващата му спирка е Правният колеж на Суракузкия университет, където отното не се справя с отличен успех. Според Джо, образованието му е било „много под възможностите му“. Въпреки всичко успява да стане доктор по право.

След университета следва военна служба, но успява пет пъти да получи отлагане, заради астма, от която е страдал още от тийнейджърските си готини. Така и не участва във Виетнамската война.

Така, благодарение на образованието си и далеч от войната, Джо Байдън става адвокат през 1969-та година, а през следващата е избран за член на окръжния съвет. Може би това е и най-важната му първа крачка към богатата му кариера, защото благодарение на дейността си в окръжния съвет през 1972-ра година се кандидатира за сенатор от щата Делауеър. Малко по-късно печели изборите и става най-младият американски сенатор в историята.

Следвата редица избори, които печели в Сената – през 1978, 1984, 1990, 1996, 2002-ра година. Общо 35 години прекарва като сенатор.  И макар, че е толкова успешен, Джо Байдън не успява да стане президен от първия път. Той се кандидатира още през 1988-ма година, но се оттегля, защото е обвинен, че плагиатствал реч на британския политик Нийк Кинък. През 2008-ма година отново се кандидатира, но отново губи. И макар че губи изборите, Бакар Обама го избира за вицепрезидент чак до 2017-та година, когато се оттегля от поста и започва активна антикампания срещу Тръмп, критикувайки администрацията на президента и поставяйки под съмнение ефективността ѝ.

През 2020-та година е избран за президент на САЩ.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top