fbpx
Начало » България » Новите младежки делегати към ООН на България са Александър Янев и Коста Каракашян

Новите младежки делегати към ООН на България са Александър Янев и Коста Каракашян

  • bobi
  • 11 юли 2023
  •  Коментарите са изключени за Новите младежки делегати към ООН на България са Александър Янев и Коста Каракашян

По време на официална церемония в Министерство на външните работи, която се проведе на 7-ми юли, бяха обявени новите Български младежки делегати към ООН. Младежите, които спечелиха националния конкурс, са Александър Янев и Коста Каракашян, като за техни резерви бяха избрани Галин Костов и Делян Балев.

Българският младежки делегат към ООН  се включва в делегацията на България в Общото събрание на ООН и Комисията по социално развитие на Икономическия и социален съвет на ООН, като взимат отношение по въпросите свързани с младежта и младежките политики.

Коста Каракашян е режисьор, продуцент и хореограф. Завършва бакалавър „Съвременен танц“ в Колумбийския университет в Ню Йорк и магистратура „Права на човека и демократизация“ в Глобалния кампус за права на човека във Венеция. Проектите му изследват развиването на емпатия в обществото чрез танц, кино и образование и са представяни в САЩ, Виетнам, Канада, Норвегия, Египет и Япония. Основател е на продуцентската компания Studio Karakashyan и танцовата трупа Karakashyan & Artists. Като артист се вълнува от социално ангажирано изкуство с фокус върху ЛГБТИ+ права, ментално здраве и опазване на околната среда.

 

 

Александър Янев е на 25 години, от София. Работи в отдел Продажби – Стратегически клиенти в IT компанията Progress Software. Завършил е бакалавър по бизнес администрация в Тилбург (Нидерландия) и магистратура по маркетинг в Ротердам (Нидерландия). Работил е в продажби за водеща финансова корпорация в Амстердам и е бивш стажант към Европейския парламент в София. Интересува се от икономика, финанси, политика и философия, като в свободното си време обича да пътува и да опознава нови култури.

 

Тази година селекционната кампания за младежки делегати към ООН отново се проведе в четири кръга. До последния етап достигнаха едва 9 младежи от първоначално явилите се над 90 кандидати.  Финалистите се явиха на интервю пред  жури, в което участват представители на Министерството на външните работи, Министерство на младежта и  спорта,  Дружество за ООН в България, Национален младежки форум, Български дипломатически институт, асоциация „Голям брат, голяма сестра“ – България, Европейска младежка карта.

Позицията на младежки делегат към ООН съществува в около 40 държави от целия свят. С програмата „Български младежки делегати към ООН“ България се нарежда сред страните – лидери в световен и европейски план, които разпознават младите хора като равностоен партньор в процеси на вземане на решения на национално и международно равнище. Александър и Коста ще работят рамо до рамо с настоящите делегати Виктория Савова и Цветелина Гарелова за да бъдат гласа на младите хора в България.

Пожелаваме им успех!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top