fbpx
Начало » България » Нова програма бори стреса на учителите – праща ги на лечебни бани

Нова програма бори стреса на учителите – праща ги на лечебни бани

  • bobi
  • 19 авг. 2020
  •  Коментарите са изключени за Нова програма бори стреса на учителите – праща ги на лечебни бани

Нова програма ще бори стреса при преподавателите. Учителите ще могат да ползват около 30 бази, голяма част от които са балнеохотели.

Част от разходите за рехабилитация и профилактика на преподавателите, които са подложени на огромен стрес на работното си място, ще бъдат поети от МОН.

За това са се договорили просветното министерство, НОИ и работодателските организации, съобщи председателят на Синдикат “Образование” Юлиян Петров.

В края на миналата година първото национално представително проучване за диагностика на синдрома на прегаряне (бърнаут) при педагогическите специалисти у нас показа, че 9 от 10 учители са подложени на огромен стрес.

В началото от нея вероятно ще могат да се възползват 5000 учители.

“Няма как всички за една година да отидат на рехабилитация, ще има график, вероятно 5000 учители на година ще мога да се възползват и по-нататък се надявам да се увеличи този брой. Когато един учител отива на рехабилитация, която струва 600 лева, например, в момента НОИ поема 300. А сега предстои да се уточни от останалите 300 лева каква част ще поеме МОН, вероятно до 150 лева”, обясни Петров.

По думите му всъщност така учителят ще получава още допълнителни средства конкретно за рехабилитация и той ще ги взима при проведена такава. Преподавателите ще могат да избират от около 30 почивни бази в цялата страна, които работят по програмата на НОИ за възстановете здравето в хотелите на “Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД.

“Новата национална програма е много важна стъпка в правилната посока за защита на учителския труд, по отношение на превенцията от бърнаут ефекта и изхабяването, за да могат учителите да бъдат по-полезни. Надявам се да продължим с други компесаторни механизми. Това е първият, който е традиционен в Европа”, посочи още председателят на Синдикат “Образование”.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top