fbpx
Начало » България » Нова платформа дава достъп до хиляди езикови ресурси и програми за обработка на езика

Нова платформа дава достъп до хиляди езикови ресурси и програми за обработка на езика

  • bobi
  • 17 февр. 2022
  •  Коментарите са изключени за Нова платформа дава достъп до хиляди езикови ресурси и програми за обработка на езика
Секцията по компютърна лингвистика на Института за български език при БАН организира първо събитие в България за популяризиране на Европейската езикова мрежа. Това е най-бързо развиващата се в момента платформа за споделяне и разпространение на езикови ресурси.
Платформата е разработена по европейски проект с името Европейската езикова мрежа, каза за Радио София проф. Светла Коева от БАН.
„Представлява хранилище, което дава лесен достъп до хиляди езикови ресурси, програми за обработка на езика и услуги, които се базират на езикови технологии и са интегрирани в тази платформа. Те са различни европейски езици, включително и български, но също така и за много неевропейски езици“, добави проф. Коева.
От ИБЕ-БАН отбелязват, че само за няколко месеца езиковите ресурси и технологии, споделени на платформата, са нараснали на 546.
Основната цел на Европейската езикова мрежа и нейната платформа е да се създаде място, което да свърже компаниите, които работят на територията на Европейския съюз, отделните академични организации, изследователите и хората, които се интересуват от езикови технологии, добави проф. Светла Коева.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top