fbpx
Начало » България » Нова наредба за приема в детските градини и ясли в София

Нова наредба за приема в детските градини и ясли в София

  • bobi
  • 15 юли 2020
  •  Коментарите са изключени за Нова наредба за приема в детските градини и ясли в София

Изцяло нова наредба за приема в детските градини и ясли в София подготвя в момента Столичната община, съобщи „24 часа“.

Очаква се новите критерии да са ясни в началото на септември, като преди това ще се проведат консултации с родителски организации и експерти, стана ясно на заседанието на комисията по култура и образование към СОС.

На него съветниците отмениха намерението от новата учебна година водещ критерий за прием в ясла и градина да е постоянния или настоящ адрес на един от родителите на територията на детската градина с условие той да не е бил променян през последните над 2 г. Този критерий трябваше да донесе 3 точки на живеещите от по-дълго време в съответния район и 1 точка – за тези с адресна регистрация там в последната между 1 и 2 г.

Отпада и критерият за постоянен или настоящ адрес на един от родителите на територията на Столичната община, който не е бил променян през последните над 2 г., даващ 2 точки и от 1 до 2 г. – 1 точка. Причината е, че по въвеждането на тези критерии не е бил постигнат консенсус и не е бил приет еднозначно от представителите на родителските организации.

Новите правила ще важат и за самостоятелните ясли в София, за които приемът сега става по други критерии от тези за детските градини.

Работим над това да намерим формула, която да е максимално обективна и комплексна. Вероятно ще вървим към смесен тип и ще предложим хибриден критерий, който да обединява както адреса на родителите, така и този на детето“, обясни зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

Очаква се този хибриден критерий да носи най-много точки при кандидатстването. Вероятно става дума за комбинация на изискванията за адресна регистрация в София на единия родител, който ще дава по-голяма тежест на тези, които живеят от по-дълго време в столицата, а при изискването за адрес в района на желаната градина ще се взима предвид този на детето. Така няма да страдат млади семейства, на които им се е наложило да сменят адреса си след раждането на детето им, за да се преместят например в по-голямо жилище, уточни доц. Чобанов.

Възможно е и да отпадне бонусът от 1 точка при кандидатстването за градина за деца, които са посещавали ясла. Според експерти децата трябва да бъдат третирани еднакво и да имат равен шанс при кандидатстването, а този бонус ощетявал семейства, които са решили да се възползват от дългото майчинство у нас и в първите 3 години са отглеждали детето си у дома. Подобна инициатива се подкрепяла от всички родителски организации.

Новите критерии ще бъдат и предварително проиграни математически, за да се види какъв ефект ще имат. Ако те бъдат приети от СОС наесен, се очаква новите критерии да важат за кандидатстването за учебната 2021/2022 г.

Достъпът до детски ясли и градини в големите градове е бил централен проблем и по време на първото заседание на комисията по образование към Националното сдружение на общините у нас. На заседанието на комисията, за чийто зам.-председател е бил избран доц. Чобанов, представители на местните власти у нас са обсъждали и изискването към общините за задължителен обхват на 4-годишните в системата на образованието.

Всички общини са подкрепили предложенията на София за промяна на изискванията за строителство на детски градини, които да облекчат режима и по-бързо да осигурят нужните нови места за решаване на проблема.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top