fbpx
Начало » България » Новата учебна година ще започне присъствено в клас

Новата учебна година ще започне присъствено в клас

  • bobi
  • 17 юли 2020
  •  Коментарите са изключени за Новата учебна година ще започне присъствено в клас

Новата учебна година ще започне с обучение на място в класните стаи. Това е решено по време на заседание на отрасловия съвет, в който участват Министерството на образованието и науката, учителските синдикати и организацията на работодателите в просветата.

За решението за присъствено начало на учебната година съобщиха от синдикат „Образование“, както и председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов във Фейсбук. Нормално ще е началото на годината за всички класове и ученици. По-късно то беше потвърдено и от образователния министър Красимир Вълчев.

Преди време от образователното министерство обясниха за пореден път, че има няколко варианта за начало на учебната година. Те включваха нормално начало на място в клас, продължаване на виртуалното обучение, с което приключи изминалата учебна година, или смесет вариант между първите два. Крайното решение все пак ще зависи от развитието на ситуацията с коронавируса в страната.

Предпоследното към момента решение е присъствено обучение с ясни правила за действие при усложняване на обстановката с коронавируса. Ако се появи заразен ученик, учител или група, образователната институция ще бъде готова да превключи в режим на частично присъствена за класа, етажа или сградата. Училищните ръководства ще решават за компютърните кабинети, училищните столове и физкултурните салони, обясниха от синдикат „Образование“.

„Новата учебна година трябва да започне присъствено, но за съжаление, много вероятно е цялата следваща учебна година да живеем в условията на коронавируса, в пандемична ситуация, което ще наложи постоянно „превключване“ в образованието. Нещо, което се случва в момента при детските градини“, каза в петък министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Според него с приемането на обсъжданите в момента промени в Закона за предучилищното и училищното образование ще се регламентира по-добре дистанционното обучение. Така то ще може да се прилага и за ученици, които са под карантина заради коронавирус. „Те ще могат да се включат с виртуална класна стая в реалната класна стая“, обясни Вълчев.

По време на заседанието на отрасловия съвет е взето решение да се отложи планираната за тази есен атестация на учителите. Тя ще бъде направена не по-рано от учебната 2021-2022 г. и ще се обвърже с инспектирането на системата.

По закон на всеки четири години трябва да се прави атестация на учителите и първата такава оценка трябваше да бъде направена сега.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top