fbpx
Начало » България » Новата учебна година да започва от 10 септември?

Новата учебна година да започва от 10 септември?

  • bobi
  • 02 февр. 2021
  •  Коментарите са изключени за Новата учебна година да започва от 10 септември?

Следващата учебна година да започне от 10 септември обсъждат директори. Новината съобщи председателят на Синдиката на българските учители – Янка Такева, в интервю за Нова тв.

„Обсъжда се следващата учебна година да започне от 10 септември. Всеки директор може да покани родителите и да ги призове за това децата им да влязат оттогава в час. Идеята е да има една седмица повече за затвърждаване на материала чрез извънкласни и извънучилищни форми. Много директори са готови да направят това, каза Такева.

„Ще има удължаване на учебната година. Това е изключително важно. То ще бъде за децата и учениците, които имат затруднения при усвояването на материала. Според мен такова удължаване трябва да има за всички от 1-ви до 4-ти клас, защото така облекчаваме родителите да бъдат спокойни за 2 седмици през лятото”, заяви още тя.

По думите й има недостиг на учители в страната. „Той обаче, е като безработицата – трябва да се поддържа, за да може да има интерес и търсене на работни места. Около 1 000 учители се търсят всяка година в системата и всяка година тя се комплектова с необходимия недостиг. Така че той може би е полезен”, коментира Такева.

„С увеличението на заплатите от 1 януари 2021 г. средната заплата на педагогическия персонал е 1 774 лв., а на непедагогическия – 943 лв. В условията на пандемията не оставихме нито един човек на борсата“, посочи Такева.

Относно това защо някои учителите не искат да се ваксинират на този етап, Такева коментира, че от една страна част от тях са по-педантични, а от друга – информационната кампания относно ваксинацията е закъсняла.

„Аз ще се ваксинирам”, категорична бе Такева.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top