fbpx
Начало » България » Стартира новата преакселераторска програма за Startup-и CHALLENGE YOU

Стартира новата преакселераторска програма за Startup-и CHALLENGE YOU

Обединена българска банка и Джуниър Ачийвмънт България (JA България) и дъщерното й дружество The Edge: R&D дадоха начало на преакселераторската програма Challenge YOU. Практическата програма за стартиране на собствен бизнес цели да подкрепи успешна реализация на предприемаческа инициатива на студентски стартъпи. В рамките на три месеца участниците ще сформират екип, който да развие своята идея, да разработи прототип на продукта или услугата си, като представи и бизнес обосновка на проекта. 

 

Програмата е отворена за български студенти – бакалаври, магистри и докторанти от всички специалности и университети, които имат идея за стартиране на бизнес в следните направления: финтех, виртуална реалност, изкуствен интелект, IoT, здравеопазване, чиста енергия, агро иновации и др. Повече за инициативата ни разказа Елица Моллов, програмен мениджър на „Challenge YOU“.

 

Здравейте, каква инициатива провеждате в момента и колко хора са се включили в нея?

Инициативата се казва Challenge You. Това е преекселераторска програма на JA Bulgaria, която тази година ексклузивно е подкрепена от ОББ. В рамките на 4 месеца ние събираме екипи от млади хора, които имат идея за стартиране на бизнес и ги обучаваме как реално те могат да направят това. Така, когато завършат преекселераторската програма, те ще имат целия набор от умения, знания и мотивация. Ако искат да потърсят инвестиция от потенциален интеститор, те ще знаят как добре да се продадат или ако не търсят такива – как да пуснат своята компания спокойно на пазара без да се притесняват, че ще пропуснат нещо – било то в юридическата форма, в капитала или в маркетинга. Ние ги учим на всичко това.

Доколко важен е самия проект и доколко инвеститора?

Ние учим хората как да стартират свои собствен бизнес, независимо дали ще намерят инвеститор или инвестицията ще дойда от тях, или ще намерят пари от трето място. Ние ги учим как да започнат и как успешно да продължат своя път по бизнес начинанието, което те са избрали. Разбира се, не винаги идеите, с които стартират екипите, са тези, с които завършват. В процесът на обучение хората разбират, че проектът им е неработещ и затова сменят посоката. Някои дори кардинално.

Какви бизнеси искат да развиват младите в България?

В България искат да правят всичко, но преекселератора, който JA стартира има 6 направления – виртуална реалност, изкуствен интелект, здравеопазване, финтех компании, компании Internet of things, имаме и иновации в земеделието.

Колко човека се включват в едно такова начинание и всеки ли ще стартира бизнес?

Целта ни е да ги обучим, а най-голямото ни желание е всеки да започне бизнес. Но не винаги се получава така. Голям процент от хората излизат със знания, които биха им били полезни. Другите обаче реално започват свои собствен бизнес. В края на програмата ние имаме един полу-финал, в който отсяваме най-добрите идеи от всичките екипи, които се регистрират. Екипи могат да се регистрират до 10 март. След обучението ние избираме най-добрите, които подготвяме още по-добре. Работим с тях допълнително. Те се явяват на състезанието на JA, което е в началото на месец юни – „Изгряващи звезди“. Там те освен менторската подкрепа, финансовата подкрепа, която нашия ексклузивен партньор предоставя на един екип в размер на 1000 евро, те имат възможност да спечелят и други награди. Освен това, така те ще могат да бъдат забелязани и от инвеститори, които да искат да инвестират в тях.

Може ли да дадете работещи примери за бизнес, стартиран от вас.

Има много такива екипи. Един от нашите алумни, който е завършил програмата, е Атанас Енев. Той в момента разработва два startup-а в категория „Зелени решения“, заедно със своите сътрудници. Имаме и фирма, която се развива във високите технологии. Те използват Image Recognition, което досега се правеше ръчно при големи бези данни снимки. Те използват компютър. Имаме и фирма, която работи в сферата на изкуствения интелект. Друга фирма е Amber – това са матраци с кихлибар. Примерите са много.

Кои са менторите в програмата?

В целият процес на преекселераторската програма ще имаме хора, които ще бъдат плътно до екипите. Това са хора практици от бизнеса, които са минали процеса на стартиране на бизнес или са се опарили съответно, научили са си урока и са продължили смело напред. Менторите са от различни направления и се включват доброволно в инициативата.

 

Интевю на Борислав Борисов

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top