fbpx
Начало » България » Нишата, освободена от Великобритания след Брекзит, се заема успешно от други страни от Европа и Азия

Нишата, освободена от Великобритания след Брекзит, се заема успешно от други страни от Европа и Азия

  • myotova
  • 07 мар. 2022
  •  Коментарите са изключени за Нишата, освободена от Великобритания след Брекзит, се заема успешно от други страни от Европа и Азия

Пролетното изложение „Образование за успешна кариера“ ще се състои в София на 12 март в гранд хотел Милениум и в Бургас на 13 март в гранд Хотел и Спа Приморец

Здравейте, г-жо Тончева, разкажете ни за предстоящето изложение. Кога ще бъде то?

ЕДЛАНТА организира изложения за образование в чужбина още от 2009-та година. Заради Ковид пандемията се наложи 2-годишно прекъсване и сега сме много щастливи, че ще имаме присъствено изложение. Разбира се, през последните 2 години продължихме активната комуникация с нашите партньори и клиенти. Проведохме едно онлайн изложение и множество онлайн срещи, уебинари, презентации, но се оказва, че, както нашите партньори, така и българските кандидат-студенти и техните родители са абсолютно единодушни: нищо не може да замени срещите лице в лице.

Пролетното издание на изложение „Образование за успешна кариера“ и ще се състои в София на 12 март в гранд хотел Милениум и в Бургас на 13 март в гранд Хотел и Спа Приморец. Както показва самото название на изложението, акцентираме върху избора на такова образование, което ще създаде предпоставки за успешна професионална реализация в бъдеще. Ето защо една от най-важните теми в програмата от презентации, съпътстващи изложението, е темата за ранно кариерно ориентиране на учениците.

Какви университети ще можем да видим и с какви представители?

Участващите университети предлагат както една широка палитра от бакалавърски и магистърски програми в различни сфери на науката и изкуствата, така и голямо разнообразие от учебни дестинации в географски смисъл. Ще имаме участници от Австрия, Белгия, Гърция, Италия, Испания, Кипър, Нидерландия, Япония, а също така и от България. Това са университети, които дават на студентите си не само съвеременни научни знания, но също чрез стажовете и практиките, които организират, им помагат да развият ценни професионални умения и да добият опит, което изключително много се цени от работодателите.

Някои от университетите изпращат и тъй наречените students ambassadors. Това са студенти, които в момента учат там и като посланици на своя университет, ще могат да дадат на бъдещите студенти и на техните родителите информация „от извора“.

Какво трябва да знаят младежите и родителите, коити ще посетят изложението? Трябва ли да се подготвят със специални въпроси?

Първо трябва да кажем, че участието в изложението е безплатно и е след предварителна онлайн регистрация на сайта на ЕДЛАНТА. Посетителите на изложението могат да зададат своите въпроси към представителите на университетите, а също и да получат безплатна консултация и съвети от специалистите на ЕДЛАНТА. Обикновено най-често задаваните въпроси са свързани с избора на подходяща и перспективна специалност и съответно нашите консултанти могат да дадат съвети за конректна програма и конкретен университет. Кандидат-студентите също се интересуват от сроковете и условията за прием и какви документи трябва да подготвят. А въпросите, които родителите най-често задават, са свързани с условията за настаняване, таксите за обучение и какви са възможностите за стипендии и студентско финансиране.

Нашият опит от предходните години показва, че някои от посетителите са направили много подробно предварително проучване и задават изключително конкретни въпроси, но има и такива, които са напълно неориентирани и разчитат изцяло на информацията, която ще получат от представителите на университетите и от консултантите. Затова горещо препоръчвам на всички да посетят тематичните презентации по време на изложението, защото така в кондензиран вид ще получат много ценна информация.

Кои са най-желаните дестинации за кандидатстване през последната година? Как се отразява Брекзит на университетите във Великобритания?

Както знаем всички, само до преди 2 години Великобритания беше най-желаната учебна дестинация за българските студенти поради редица причини, като установените академични традиции, световният престиж на голяма част от университетите, разнообразните и актуални програми, които предлагат, както за бакалавър, така и за магистър, отличните условия за обучение и настаняване. И не на последно място – това беше образование, което българските кандидат-студенти можеха да си позволят, поради студентското финансиране под формата на нисколихвени заеми.

Разбира се, след Брекзит британските университети не станаха по-малко престижни, но те вече са недостъпни са средностатистическия българин, защото от една страна той трябва да плаща по-високи такси, а от друга – не може да ползва студентски заеми. И така нишата, която беше освободена от Великобритания, бързо започна да се заема от други европейски страни. В това отношение най-подготвена се оказа Нидерландия с добър избор на програми на английски език за бакалаври и магистри и сравнително достъпни такси.

Нидерландия, обаче, е малка страна и по отношение на броя и  капацитета на висшите учебни заведения не може да се сравнява с една Великобритания. Тя трудно може да поеме с лекота този поток от европейски студенти желаещи да учат там. Затова през последните 1-2 години много нидерландски университети ограничиха броя на местата за чуждестранни студенти и въведоха по-ранни срокове за кандидатстване, а  за някои специалности също и приемни изпити. Това бяха всъщност мерките, които взеха, за да овладеят наплива на желаещи да учат в Нидерландия.

Когато говорим за популярни дестинации непременно трябва да споменем Германия и Австрия, които са традиционно привлекателни за българските студенти. Те привличат, освен с отлични програми, и с много достъпни такси. През последните години университетите от тези две страни положиха специални усилия да подготвят и да предложат на чуждестранниите студенти програми изцяло на английски език – както за бакалаври, така и за магистри. Това е тенденция не само за Европа и за тези две страни, но и за цял свят. За да привличат студенти и от други страни, а не само от техния географски регион, университетите по цял свят задължително трябва да предлагат програми на английски език, защото това безспорно е най-популярният език в световен мащаб.

Напоследък Белгия се налагат доста успешно като алтернатива не само на Великобритания, но и на Нидерландия, Германия и Австрия. Университетите в тази страна, освен на френски или нидерландски, предлагат и програми изцяло на английски език, при това с по-ниски годишни такси спрямо Нидерландия и с осигурено студентско настаняване.

Не бива да подценяваме и страните в Централна Европа като Чехия, Унгария и Полша, където също има университети с високо академично ниво предлагащи програми на английски език. За такива програми имаме все повече запитвания.

Освен тези страни, можем да добавим също така Италия, Испания, Ирландия, Финландия, които също набират популярност. Не е учудващо, че някои кандидати се интересуват от университети в по-близки до нас страни, като Кипър, Гърция и Малта.

Защо Европа продължава да е най-привлекателна за висше образование?

Има няколко причини за това. Първо, поради географската близост до България и близостта на културите. Въпреки че все още съществуват различия в стандарта на живот, ние нямаме съществени социо-културни различия с другите европейски страни. Разбира се, друга причина са установените традиции в сферата на висшето образование, отличните условия, които университетите предлагат за обучение и студентски живот.

Но трябва да кажем, че освен към Европа, напоследък се наблюдава съществено любопитство към образование в по-далечни географски региони – например Азия. Универститетите в Япония и Малайзия започват да будят по-голям интерес. В Япония, например, има университети, които предлагат уникални мултидисциплирарни програми по инженерство изцяло на английски език. Също така програми тип “liberal arts”, които дават много широка база за бъдеща специализация в конкретна сфера на хуманитарните науки. Това, което допълнително привлича българите и ги окуражава да се насочат към Япония, са възможностите за стипендии, които тези университети предлагат.

Можем ли за финал да направим един глобален извод – какво можем да очакваме през 2022 в сферата на висшето образование?

Струва ми се, че от една страна ще се запази интереса към традиционно-популярните специалности и страни, но от друга страна ще се засилва тенденцията към търсене на нещо по-ново, по-екзотично. Трябва да кажем, че нашата мисия като консултанти за образование в чужбина е да запознаем кандидат-студентите с огромното поле от възможности и да им помогнем да направят своя информиран избор, за да изберат най-подходящото образование за успешна кариера в бъдеще.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top