fbpx
Начало » България » Николай Денков: Поискали сме увеличение на учителските заплати

Николай Денков: Поискали сме увеличение на учителските заплати

  • bobi
  • 21 дек. 2021
  •  Коментарите са изключени за Николай Денков: Поискали сме увеличение на учителските заплати
44 000 таблета

Изпратили сме нашите очаквания за бюджета за образование за 2022 г. към Министерството на финансите и сме поискали увеличение на учителските заплати, за да бъдат те в рамките на това, което е записано в коалиционното споразумение – около 125% от средната работна заплата. Това обяви пред журналисти министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

,,През миналата седмица имахме Отраслов съвет със синдикатите, представихме им нашата заявка към МФ и тя беше посрещната с одобрение. Те подкрепят това предложение за бюджета, като 13,5 процента увеличение на заплатите на учителите водят до тези 125 процента от средната работна заплата“, обясни министър Денков.

,,Заявили сме допълнителни средства за транспорт – за училищни автобуси, за извънкласни дейности, за квалификация на учителите, както и за квалификация за справянето в кризисни ситуации. Разговорът за бюджета за образование за 2022 г. предстои“, каза още министър Николай Денков.

В отговор на въпрос дали ще има пари за безплатните учебници от осми до 12-клас, образователният министър заяви, че това е въпрос към министъра на финансите.

Заявили сме увеличение на издръжката във висшите училища, защото има недостиг на средства за заплати както в БАН, така и за непедагогическия персонал във висшите училища. Поискали сме също увеличение на стипендиите за студентите и докторантите, но това са заявките ни до момента към МФ, каза образователният министър.

По повод на изпитванията на учениците за края на учебния срок, министър Денков заяви, че трябва всички ученици да бъдат изпитани справедливо.

На въпрос дали вече има консенсус за намаляване на лятната ваканция и за увеличаване на пролетната или на есенната ваканция, образователният министър отговори, че този разговор предстои.

Ако стартира тази инициатива за промяната на срока, той ще започне от септември следващата учебна година. Има време и всички трябва да бъдат убедени, че правим най-доброто за учениците, коментира министър Денков.

Той каза, че трябва да се фокусира цялата подготовка на учителите и цялата дискусия – какво трябва да се учи в клас, върху това, че учениците трябва да се учат да мислят, а не да произвеждат знания. Това ще отнеме време и няма да е еднократен акт, уточни образователният министър.

Попитан ще има ли промяна в учебните планове, министър Денков каза, че първо трябва да бъде уточнено откъде ще започва тази промяна – дали трябва да се променят учебните планове и учебното съдържание от самото начало.

,,Не вярвам, че това трябва да се прави, но по това как се подготвят учителите да преподават, какво пише в учебниците и как се изпитва е това, което трябва да се промени“, обясни министър Николай Денков.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top