fbpx
Начало » Бакалавър » Нидерландия остава водеща дестинация за образование в чужбина

Нидерландия остава водеща дестинация за образование в чужбина

  • bobi
  • 26 мар. 2024
  •  Коментарите са изключени за Нидерландия остава водеща дестинация за образование в чужбина

Засилен интерес за следване в чужбина отчитат организаторите на форума, като се позовават на данните за регистрациите през тази спрямо миналата година по същото време.

Нидерландия остава водеща дестинация в желанието на кандидатите. Впечатление прави ръстът на кандидатури в Ирландия (двойно) и Швеция (с 45%). Въпреки късните отговори за прием от държавните университети в Ирландия (края на август), годишните такси за обучение (3000-7500 евро) и политиката за финансиране са сред предпоставките за нарасналия интерес към страната.

Безплатното обучение в Швеция за бакалавърски и магистърски програми е основният фактор, с който страната привлича студенти.

Интересът към Великобритания остава постоянен и на нивата от 2023 г., като отново лондонските университети (King’s College, UCL, City, University of Greenwich) са с най-много кандидати, следвани от University of Southampton, University of Portsmouth, University of Essex (които присъстват на форума). Университетите от Острова се затвърждават и като институциите, предлагащи най-голямо многообразие от специалности. Освен традиционните бизнес, икономика, компютърни науки, машинно и електро инженерство, тази година кандидатурите включват и специалности, като невронауки, астрофизика, криминология и фармация.

Непроменени остават условията за обучение на чуждестранни студенти в Нидерландия през следващата учебна 2024-2025 година.

Италия е една от държавите в последните две години с най-голям и устойчив ръст в интереса на кандидат студентите. Конкуренцията засилва и изискванията на някои от най-търсените университети в Милано. За програми, свързани с икономика и бизнес, е необходимо кандидатите да предоставят по-високи резултати от SAT спрямо предходната кандидатстудентска кампания. Част от този ръст се дължи на специалностите в сферата на модата и дизайна, където Италия традиционно е сред топ предпочитанията.

Белгия е другата дестинация в последните две години, към която броят на кандидатите се увеличава значително. Покачването на таксата за обучение там е незначително и за предстоящата учебна година тя е 1116 евро. Сред по-интересните програми бъдещите студенти могат да открият креативни технологии и изкуствен интелект, 3D анимация, дигитален и графичен дизайн. Приемът на студенти за учебната 2024-2025 е отворен и продължава до юни.

Интерес се наблюдава през тази година и към американските университети, които предлагат възможности за стипендии и по-ниски такси.

Девет австрийски университета участват чрез Стопанската камара на Австрия в България, а представители на немската организация за обмен DAAD ще споделят новостите около програмите на немски и английски език, и за приема в Германия.

На изложението са представени и възможностите за езикови ваканции през 2024 г. Ръстът на записванията е 25 процента в сравнение с миналата година. Освен към популярните дестинации като Великобритания, Испания, Германия и Швейцария, тази година се наблюдава интерес към САЩ, както и към други далечни дестинации, като Сингапур. Първата група за Сингапур заминава през априлската ваканция.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top