fbpx
Начало » България » Не от „Декамерон“ идва опасността за подрастващите

Не от „Декамерон“ идва опасността за подрастващите

  • bobi
  • 20 сеп. 2017
  •  Коментарите са изключени за Не от „Декамерон“ идва опасността за подрастващите

Учебната година започва с нов „проблем“. Учени, експерти и родители са стартирали подписка срещу изучаването на „Декамерон“ в 8 клас. Новелите били с еротичен подтекст, което щяло да има деморализиращ ефект върху подрастващите. Че конспектът по литература в отделните класове има нужда от основен ремонт, е вярно. Прекаленият светец обаче и богу не е драг.

Първо, „Декамерон“ е рядко невпечатляващо произведение. То е много посредствено на фона на останалите примери от западноевропейската литература и не остава в главата на никой ученик. Еротичният контекст бегло и мимоходом се забелязва само от онези, направили си труда да прочетат цялото произведение. Които са малцинство. В конспекта се изучават сравнително безобидни откъси, които не впечатляват никого. „Декамерон“ във вида, в който се изучава, няма да разврати младото поколение, защото тази работа се върши от сузанити, чалга певици, проблемна комуникация вкъщи и пропуски във възпитанието. Творбата на Бокачо се изучава като важен етап от средновековната литература, а не като порнографско произведение. И още нещо. Днешните 8-класници не са като онези преди 10 или 20 години. Днес те са заобиколени от всякаква информация, която достига до тях по всякакви начини, на всякаква възраст. „Декамерон“ няма с какво да ги впечатли.

Затова не е ясно защо изведнъж някой се сети да протестира срещу текста на Бокачо. Досега същите деца например изучаваха задължително „Дервишово семе“ на Хайтов, където има много по-недвусмислен контекст, но никога срещу това произведение не е имало подписки на скандализирани родители и експерти. Обществото ни трябва да разбере, че опасностите за подрастващите не се крият в учебниците по литература. Те са в екраните на смартфоните, компютрите, в липсата на внимание и комуникация, и в изкривените съвременни ценности. Така че нека оставим „Декамерон“ на мира, защото той няма да навреди на никого. Който е загрижен за моралното и емоционално здраве на децата, да погледне живота им извън училище.

Източник: www.actualno.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top