fbpx
Начало » България » Нека не е практика влизането с матури във ВУЗ

Нека не е практика влизането с матури във ВУЗ

  • bobi
  • 20 май 2020
  •  Коментарите са изключени за Нека не е практика влизането с матури във ВУЗ

„Трудно това лято биха се организирали изпитите по класическия начин. Ситуацията е такава.

Не е адекватно обаче да се оценяват само с матурите кандидатите. Но в границите на извънредно положение и криза в целия свят е така. Въпросът е това да не остане практика, някой да не си помисли нещо подобно, че така трябва да бъде.

Няма да имаме същата селекция, но имайте предвид, че образованието не е както беше в моята младост – да е ясно какво ще учиш и работиш. Сега има много по-голяма свобода за изборите на хората – къде да работят, къде да живеят, да имат избор, за да коригираш грешки при кандидатстване.“ Така коментира доц. Георги Лозанов темата с влизането само с матури в университет.

Според него журналистиката например е творческа професия, изискват се дадености, които не личат само в матурите и общото образование, които са доста безадресни.

„Образованието не страда като ниво заради факта, че много повече хора искат да учат. Има обаче места с лесен прием и завършване, което води до понижаване на качеството на образованието. Това се прави единствено с цел събиране на такси от студентите. Не е времето сега, защото е нужен сериозен разговор. Изисква се преоценка на висшето образование. Пандемията е показала колко хубав живот водихме досега и колко лесно можем да го загубим.“, коментира доц. Георги Лозанов

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top