fbpx
Начало » България » Недоволните от секс образованието на 10-годишните – само едно семейство

Недоволните от секс образованието на 10-годишните – само едно семейство

  • bobi
  • 14 февр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Недоволните от секс образованието на 10-годишните – само едно семейство
Само едно семейство се е обявило против часовете по сексуално образование на учениците от 4 клас в училището в Перник. Скандалът гръмна в началото на седмица, след като родителите на едно дете се оплакаха от занятията на програмата „Таралежи“. Тя е взаимствана от други европейски държави и целта й е превенция на насилието във всичките му форми, включително и сексуалното.

С изключение на това семейство, останалите искат програмата да продължи, обяви просветният министър Красимир Вълчев. Той обясни, че разрешението за провеждането й е дадено от шефа на РИО -Перник, като всички родителите са дали своето съгласие.
„От вчера имаме декларация, че искат програмата да продължи, въпреки че тя е към края си“, допълни Вълчев.
По думите му оплакванията на недоволното семейството не са били потвърдени от нито един друг родител.
„Няма притеснителни неща показа и нашата проверка и не можем да подхождаме с презумпцията за виновност, само защото това е НПО“, коментира министърът.
Според него при всички случаи трябва да се подхожда предпазливо, но от друга страна МОН иска да разшири образованието на децата с външни специалисти.
„Сексуално образование трябва да има и има, но не като самостоятелен предмет, то е част от дисциплината „Човекът и природата“. Няма ранно сексуално образование, то трябва да се съобразено с възрастта на детето, а по-скоро дискусията може да е посока дали то не е прекалено късно с оглед на информационната среда, в която живеем“, смята Вълчев.
Според него балансът е много деликатен, трябва да се изследва във всяка една програма и да се подхожда професионално при оценката при всеки конкретен случай.
Източник: https://www.dnes.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top